«Болгарська весна» у Кропивницькому

Вівторок, 5 березня 2019 15:11

У 2019 році виповнюється 245 років від часу переселення болгар на Вільшанщину. Впродовж усього року на Кіровоградщині відбуватимуться заходи, присвячені цій події. Перший з них - «Болгарська весна» - відбувся 4 березня у літературно-меморіальному музеї І. К. Карпенка-Карого.

Разом із обласною громадською болгарською організацією «Нашите хора» музейники презентували спільний проект до Дня визволення Болгарії від османського іга та болгарського свята весни «Честите баба Марта».

У музеї відкрита виставка фоторепродукцій картин «Війна за свободу Болгарії 1877-1878 рр. у творах художників ХІХ-ХХІ ст. та спогади про війну її учасника Миколи Садовського». Серед представлених репродукцій - дев’ять робіт уродженця Малої Виски заслуженого художника України Петра Оссовського, чий дід визволяв Болгарію.

Про історію здобуття незалежності болгарами розповів ініціатор створення виставки та видання однойменного альбому, очільник болгарської общини Сергій Осадчий.

Науковець музею Наталія Мельниченко ознайомила з  участю у визвольній війні земляків - видатного українського актора та режисера Миколи Садовського та Йосипа Шевченка - випускника Єлисаветградського кавалерійського юнкерського училища, небожа Тараса Шевченка. Імена обох пов’язані з будинком Тобілевичів, у якому нині знаходиться музей.

Учасниками заходу стали студенти Кропивницького коледжу нових технологій харчування та торгівлі, які вперше відвідали музей. З колективом цього закладу «Нашите хора» має давні партнерські зв’язки. Викладачі коледжу, серед яких є і болгари, минулого року побували в Болгарії на Всесвітньому соборі болгар у місті Варна. А молодь не раз брала участь у різних заходах з метою кращого вивчення історії і сьогодення Болгарії. Для студентів це корисно, адже влітку вони працюватимуть за фахом у туристичному бізнесі Болгарії.

Українська, болгарська, російська та інші мови звучали з вуст гостей. Поетеса та науковець музею Антоніна Корінь прочитала свій переклад вірша болгарського класика Івана Вазова «Спогад про Батак», а також український переклад поета-земляка Бориса Ревчуна вірша Віолети Божилової «Через Балкани, зима 1877 року».

Народні болгарські пісні виконала солістка ансамблю «Чиста криниця» БК «Авіатор» Галина Димура. А українську пісню «На долині туман» - соліст народного хору «Нива» села Созонівка болгаролюб Ростислав Климишин. Вірш «Честите баба Марта» та патріотичні вірші про Болгарію читали учениці Болгарської недільної школи «Нашите хора», яка працює на базі ЗШ № 31 (педагоги Валентин Кончаков та Інна Озерянська). Лілія Терехова і Дарина Музиченко заспівали болгарську пісню «Малка мома» («Маленька дівчинка»).       На згадку про «Болгарську весну» художниця Зінаїда Криниця подарувала гостям червоно-білі китички «мартенічки», які символізують прихід весни.

Виставка, яку не раз бачили в Болгарії та Україні, експонуватиметься в музеї до 10 березня.

Усі новини