«Борітеся – поборете!»: у Кропивницькому музей Осмьоркіна презентує образ Кобзаря в творах Віктора Шульги

Середа, 10 березня 2021 10:59

До Дня пам’яті Тараса Шевченка художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна презентує віртуальну тематичну виставку “Борітеся – поборете!”

Виставка присвячена 160-річчю з дня смерті Тараса Шевченка і влаштована в рамках заходів з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років на виконання відповідного Указу Президента України №17 від 22 січня 2016 року.

Експозицію виставки складають 45 живописних та графічних творів Віктора Шульги, які митець передав до фондів художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна у 2000 році. Це тематичні серії – «Життєвий шлях Тараса» та «По Шевченківських місцях», створені художником у 1960-х – 2000 роках. Акварелі, малюнки та живописні твори розкривають особисте сприйняття образу художника, поета і філософа Тараса Шевченка.

Віктор Андрійович Шульга (1923-2000) – член Національної Спілки журналістів України, ветеран Другої світової війни та праці. Народився у місті Новомиргороді Кіровоградської області. Навчався в Одеському художньому училищі. Працював у Новомиргородській районній газеті «Червона зірка», друкувався в журналах «Жовтень», «Дніпро», «Кур’єр Кривбасу». Він учасник численних виставок самодіяльного образотворчого мистецтва. У 1971 році у Києві в будинку художника експонувалася його персональна виставка акварелей, більшість з яких була присвячена Шевченківській тематиці.

- У моє життя Тарас Шевченко увійшов ще з дитячих літ, коли слухав як мої дядьки Іван Карпович та Василь Карпович задушевно співали пісні на його слова. Або коли мати читала напам’ять поетові вірші - згадував Віктор Шульга, журналіст за фахом і художник за покликанням, для якого Шевченківська тема була провідною у творчості.

Перша зустріч Віктора Шульги з Шевченківськими місцями відбулася на Черкащині в середині 1960-х років. Побувавши в Кирилівці та Моринцях, відвідавши музей Тараса Шевченка, Віктор Шульга зробив багато замальовок пам’ятних місць, ескізів майбутніх акварелей. А в 1971 році він за путівкою Спілки художників України поїхав у будинок творчості в місто Седніві Чернігівської області. Саме тут Тарас Шевченко написав свою поему «Сова» і багато малював, там і досі зберігся маєток Івана Лизогуба, з яким поет перебував у дружбі, і коли потрапив у заслання, той надсилав йому фарби, папір, пензлі. Збереглася у Седніві й дерев’яна козацька церква, збудована ще в 17 столітті без єдиного цвяха, яку також малював  Тарас Шевченко для альбому «Живописна Україна».

Віктор Шульга створив цілу серію акварельних робіт «По Шевченківських місцях». Багато графічних та живописних творів втор присвятив долі поета, знаковим подіям в його житті, об’єднавши їх в серію «Життєвий шлях Тараса».

У своїх спогадах Віктор Шульга, який образу Кобзаря присвятив ще й чимало своїх віршів, писав: «Щоб я не планував зробити, з того, що називається роботою серця й розуму, обов’язково подумки раджуся з Тарасом. І це не фанатичне обожнювання, не культ, створений у власній душі, це звичайна потреба, народжена ще в дитинстві. Очевидно, тому, що дух його постійно витав в нашій хаті, що постать ця за своїми масштабами дійсно така, без якої ми позбавляємося чогось справжнього і великого».

Образ Кобзаря у творах художника-аматора Віктора Шульги на музейному вебсайті розміщено у розділі «Вибрані виставки» http://osmerkinmuseum.kr.ua/ex/avt170_u.html

Усі новини