Демонтаж комуністичної символіки має відбуватися виключно в рамках закону і з дотриманням правил техніки безпеки

Четвер, 6 травня 2021 13:36

Міська влада продовжує діалог з громадськими активістами щодо декомунізації та демонтажу елементів комуністичної символіки.

Зокрема, сьогодні 6 травня, відбулася робоча зустріч безпосередньо біля декількох об'єктів у Кропивницькому. Це гуртожиток по вулиці Соборній 22, з написом на даху радянського періоду, який потрібно демонтувати, і в сквері Слави, біля пам'ятника Героям Великої Вітчизняної та Громадянської воєн. Ситуація із демонтажем напису на даху будинку більш-менш зрозуміла, з пам'ятником - складніша і потребує більш ретельного підходу та відпрацювання на різних рівнях.

Напис на гуртожитку планують демонтувати найближчим часом, але спершу необхідно прибрати сам дах гуртожитку. Що мається на увазі, наразі там дуже багато різних кабелів від інтернет-провайдерів, які й треба упорядкувати. Про це розповіли громадським активістам начальник управління капітального будівництва Сергій Білокінь разом з начальником КП "ЖЕО №3" Олександром Довгалем, які оглянули дах будинку.

Сергій Білокінь наголосив, що усі роботи має виконувати команда справжніх спеціалістів, позаяк дах будинку має специфічну м'яку покрівлю, і якщо її пошкодять, усувати це мають ті, хто й завдав збитків. Разом з тим, він підкреслив, як тільки всі кабелі на даху приведуть до ладу, буде розпочато сам демонтаж літер.

- Робота попереду чекає копітка, оскільки дах будинку досить специфічний, всі роботи по демонтажу напису мають виконувати спеціалісти. Наскільки швидко розпочнеться цей процес, залежатиме від того, коли приберуть кабелі з даху інтернет-провайдери, ми з ними іще будемо домовлятися про це, - зазначив Сергій Білокінь.

Що стосується пам'ятника у сквері Слави, активісти мають намір демонтувати напис та символіку на ньому. До того ж, громадські лідери погоджуються із міською владою, що діяти необхідно виключно у правовому полі. І поки не визначиться балансоутримувач цього об'єкта жодних кардинальних дій, як-то його повного знесення, не буде. Наразі учасники виїзної зустрічі, домовилися, що розв'язання даного питання потребує додаткового обговорення під час засідання круглого столу за участі громадських активістів, міської влади та поліції, аби чітко окреслити подальший план дій, де й визначать відповідальних та виконавців робіт. У планах провести таку нараду найближчим часом.

- Всі дії, щодо демонтажу елементів та написів комуністичної символіки мають виконуватися виключно в рамках закону і з дотриманням усіх правил техніки безпеки, - наголосив насамкінець Сергій Білокінь.

Усі новини