День вишиванки у Кропивницькій міській раді

Четвер, 20 травня 2021 15:03

Щороку, у третій четвер травня, українці традиційно відзначають День вишиванки. У Кропивницькій міській раді завчасно почали готуватися до цієї визначної дати - управління культури і туризму  закликало містян приєднатися до святкування: одягти вишиванку, зробити фото або селфі на роботі, в університеті, в школі, в транспорті чи на вулицях міста, а потім опублікувати його у соціальних мережах Facebook та Instagram з хештегом #Кропивницький_у_вишиванці2021

Але й самі посадовці міської ради не лишилися осторонь акції і прийшли сьогодні на роботу у своїх барвистих вишиванках і радо долучилися до фотосесій.

Більше того, цьогоріч святкова дата співпала із днем проведення четвертої сесії Кропивницької міської ради і місцевих депутатів зустрічала перед залом засідань спеціальна інсталяція, підготовлена управлінням культури і туризму міської ради.

Ця своєрідна виставка-експозиція є одночасно і  фотозоною, де представлені старовинні вишиванки із приватної колекції Олени Маркітанової.

- Ці старовинні вишиванки ХІХ століття з домотканого полотна з автентичною вишивкою, притаманною тому часу, з приватної колекції Олени Маркітанової, нашої землячки, що нині живе у Канаді. У свій час вона захопилася етнографією, і скуповувала ці вишиті сорочки навіть на аукціонах. Нам вона їх передала зі своєю племінницею. А ми у свою чергу передамо їх на постійне зберігання у літературно-меморіальний музей І. К. Карпенка-Карого, там власне, і буде створено експозицію із фотозоною, - розповіла Анна Назарець, начальник управління культури і туризму міської ради.

Анна Назарець також зазначила, що доповнюють виставку полотняні стрічки, вишиті учнями кропивницьких шкіл до Дня вишиванки у попередні роки в рамках акції “Вишивана Україна”, аби репрезентувати вишивані узори з різних регіонів  держави.

Запашним весняним акордом виставки стали квіткові композиції, підготовлені фахівцями комунального підприємство “Благоустрій”.

Усі новини