Депутати Кропивницької міської ради – проти насильства в родині!

Четвер, 25 листопада 2021 15:10

Сьогодні, 25 листопада, розпочала свою роботу восьма сесія Кропивницької міської ради. Символічно, сесійний день  співпав із першим днем Всесвітньої акції "16 днів проти насильства" і депутати міської ради зайняли свої робочі місця, маючи на одязі символ протидії насильству – помаранчевий гудзик.

- Сьогодні перший день всесвітньої акції «16 днів проти насильства». Навесні Кропивницький став одним з 15 міст - учасників проєкту  Фонду народонаселення ООН “Міста і громади,вільні від домашнього насильства”  та отримав субвенцію з державного бюджету на створення спеціалізованих служб у розмірі 4, 430 мільйона гривень, - відзначила депутатка, співголова МФО «Рівні можливості» Катерина Колтунова. - Зараз активно проходять навчання суб'єкти спеціалізованих служб, створено мобільну бригаду соціально-психологічної допомоги та придбано транспортний засіб згідно умов субвенції, 

Майже закінчено капітальний ремонт в приміщенні притулку, підготовлено проект розпорядження про координаційну раду, розроблені необхідні документи для організації роботи служб та проведення конкурсу на посаду директора. Ми робимо все, щоб місцеві служби надавали якісні і дієві послуги. 

Для людей. які страждають від домашнього насильства важливо донести інформацію, щоб вони знали, куди звернутися за допомогою, які є можливості захистити себе і родину.

- Метою акції «16 днів проти насильства» є привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок, - наголосила співголова МФО «Рівні можливості» Анна Зарічна. – Депутати міської ради  підтримують Міжнародну акцію, активно долучаючись до її проведення у Кропивницькому. З метою підвищення поінформованості громадян, в період з 25 листопада по 10 грудня ми проводимо інформаційні кампанії для населення та розмістили інформаційний куб на площі біля міськради.

Сьогодні на площі перед будівлею міської ради також  розміщена тематична зона від Фонду Народонаселення ООН в Україні - UNFPA Ukraine, де усі охочі можуть написати свої меседжі проти домашнього насильства, побажання постраждалим і заклики щодо викорінення проблеми. Цю інформацію згодом планують використати під час розробки відповідної всеукраїнської соціальної реклами.

Цього дня депутати Кропивницької міської ради підтримали текст звернення до центральних органів влади України щодо щонайшвидшої ратифікації Стамбульської конвенції.

- Цей документ досі продовжує викликати в суспільстві гострі дискусії, - акцентувала увагу представниця МФО «Рівні можливості» Катерина Шамардіна. -  У той же час  конвенція жодним чином не нівелює, чи заперечує традиції української родини. Натомість вона захищає права людей, підтверджує, що такі права - це не приватна справа. Тож  Стамбульська конвенція має стати частиною законодавства України

 

ЗВЕРНЕННЯ

щодо ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульської конвенції).

Ми, депутати Кропивницької міської ради восьмого скликання, звертаємось щодо ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами. Найбільш поширеною формою порушення прав людини є насильство стосовно жінок, зокрема різні прояви домашнього насильства.

Карантин, пов'язаний із COVID-19, загострив проблему та показав прогалини в системі протидії домашньому насильству. В умовах дотримання карантину все більше жінок, дітей та людей похилого віку зазнають насильства і змушені залишатися вдома поряд з кривдниками.

Скорочення робочих місць, зниження фінансової спроможності в українських родинах породжує конфлікти та агресію. Статистика вражає – кожна третя родина в Україні зустрічається з насильством. Протягом 2021 року зафіксовано понад 200 тисяч звернень з приводу домашнього насильства. Тільки за січень-лютий 2021 року в Україні зареєстровано 700 правопорушень за статтею «Домашнє насильство», половину з них направлено до суду, що на 61,9 % більше, ніж минулого року.

Закликаємо представників влади звернути увагу на цю проблему і посилити роботу з попередження та протидії домашньому насильству. Звертаємо увагу на необхідність швидкого реагування на насильство та надання максимальної підтримки і допомоги потерпілим особам, особливо жінкам, дітям, людям старшого віку та особам із інвалідністю. Звертаємось до Вас із закликом щодо невідкладної ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, яка стала результатом багаторічної наполегливої фундаментальної роботи європейської спільноти з визнання проблеми насильства щодо жінок та розробки шляхів подолання цього явища.

Конвенція - це задекларований документ по боротьбі з домашнім насиллям. Він забезпечує низку комплексних заходів із запобігання та протидії насильству над жінками та домашньому насильству. Конвенція визнає насильство стосовно жінок порушенням прав людини і водночас, одним з видів дискримінації.

Важливо відзначити, що Україна брала безпосередню участь у розробці Конвенції та підписала її в 2011 році, проте досі її не ратифікувала. Впевнені, що ратифікація Конвенції Верховною Радою дасть потужний поштовх посиленню заходів із боротьби та запобігання насильству, стане запорукою подальшого реформування законодавства України та сприятиме підвищенню політичного іміджу України на міжнародній арені як країни, що послідовно дотримується взятих на себе зобов’язань у сфері захисту прав людини та основоположних свобод.

Необхідність ратифікації Конвенції зумовлена необхідністю наближенням чинного законодавства України до законодавства Європейського Союзу, а також пов’язана із зобов’язаннями України перед Радою Європи у сфері захисту прав людини. Депутати Кропивницької міської ради закликають Вас вжити усіх можливих заходів щодо якнайшвидшої ратифікації “Стамбульської конвенції” (проєкт Закону «Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами») та початку імплементації її положень у національне законодавство. Про результати розгляду звернення просимо проінформувати депутатів Кропивницької міської ради.

Усі новини