Депутатські комісії Кропивницької міської ради підтримали виділення коштів на підтримку ЗСУ та ремонт об’єктів укриття

Середа, 26 липня 2023 19:41

У Кропивницькому продовжується активна підготовка до чергового сесійного засідання, яке відбудеться у четвер, 27 липня.

Сьогодні, 26 липня, проекти рішень, внесені до порядку денного сесії опрацьовували члени двох постійних депутатських комісій: з питань бюджету та податкової політики під орудою депутата Дмитра Бірця та з питань житлово-комунального господарства та транспорту під головуванням депутата Василя Рубана.

Участь у засіданнях взяли заступники міського голови Олександр Мосін, Олександр Вергун, Михайло Бєжан та секретар міської ради Олег Колюка.

Постійна комісія з питань бюджету та податкової політики підтримала проєкт рішення про затвердження цільової програми підтримки Збройних Сил України.

- Переоцінити значимість такої програми сьогодні неможливо, до нас звертаються за підтримкою наші захисники, командування військових частин, – відзначив Дмитро Бірець. - Програма передбачає виділення коштів на підтримку українського війська у сумі 70 мільйонів гривень. Загалом, у 2022-2023 роках у міському бюджеті вже передбачено на допомогу Збройним Силам України 180 мільйонів гривень, з яких наразі уже освоєно майже 93 мільйона гривень. З урахуванням додаткового фінансування бюджет програми зростає до 250 мільйонів гривень. Важливо також відзначити, що з міського бюджету було виділено також 50 мільйонів гривень на організацію лікування наших поранених воїнів.

За інформацією заступника міського голови Олександра Мосіна, питання підвищення ефективності підтримки українських захисників розглядалося на останньому засіданні Асоціації міст України. Передбачається, що для органів місцевого самоврядування будуть запроваджені бюджетні коди, за якими міські ради зможуть розширити асортимент закупки необхідного обладнання і спорядження.

На розгляд комісії було винесено також і два доопрацьованих проєкти рішень внесення змін до галузевих програм соціально-економічного розвитку Кропивницького - до їхнього обговорення долучились не тільки члени комісії, а й секретар міської ради Олег Колюка та заступники міського голови: Олександр Мосін, Олександр Вергун, Михайло Бєжан, а також представниця громадськості міста.

Йшлося зокрема про внесення змін до Програми капітального будівництва, реконструкції та капітального ремонту об'єктів комунального господарства і соціально-культурного призначення міста Кропивницького на 2022 — 2024 роки. Важливим пунктом цієї програми стало виділення коштів на ремонт укриттів в навчальних закладах обласного центру та іще двох переданих у комунальну власність сховищ високого класу по вулицях Героїв-рятувальників та Героїв України. По останніх двох передбачається проведення комплексу складних і серйозних робіт — це і система кондиціонування, водопостачання та водовідведення, будівництво додаткових входів та виходів — після такого ремонту це будуть повноцінні сховища, або й навіть протирадіаційні укриття. Тому й сума для проведення такого рівня робіт відповідна — 49 мільйонів гривень.

- Ці сховища, на ремонт яких ми виділяємо кошти, є укриттями високого класу захисту - вони такими і будувалися. Після ремонту це будуть повноцінні і такі потрібні громаді об'єкти захисту. І наш обов'язок, як місцевої влади, забезпечити людей безпечними і надійними укриттями, - наголосив Олег Колюка.

Про зобов'язання міської влади перед громадою щодо укриттів говорив і Олександр Мосін.

- Ми говоримо про життя і безпеку людей в нашій громаді. І закликаємо їх користуватися укриттями. Але разом з тим є відповідні державні будівельні норми, які ми повинні виконувати. А ці два укриття розраховані на понад 3 тисячі осіб. У нас багато роботи проводиться і по укриттям в навчальних закладах міста - триває етап проєктування ремонтних робіт. Є ще одне укриття, яке повертається в комунальну власність і перед нами стоятиме завдання зайнятися і його ремонтом, - наголосив він.

Щодо найпростіших укриттів при закладах освіти, програма передбачає виділення коштів на виготовлення проєктно-кошторисної документації на їхній ремонт та власне початок цих робіт, тому початкова сума не остаточна, вона буде коригуватися в процесі.

Зрештою члени комісії погодили цей проєкт рішення в цілому.

Детальним обговоренням супроводжувався і розгляд на обох комісіях проєкту рішення про внесення змін до Комплексної програми розвитку житлово-комунального господарства та безпеки дорожнього руху в місті Кропивницькому на 2021 — 2025 роки. Члени двох комісій підтримали запропонований проект рішення.

Профільна комісія з питань житлово-комунального господарства та транспорту розглянула також проєкти рішень щодо перейменування вулиць, провулків, тупиків, проїзду, змін до Програми розвитку міського пасажирського транспорту та зв'язку у м. Кропивницькому на 2021-2024 роки і Програми спільного фінансування та підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків у місті Кропивницькому на 2018-2021 роки та затвердила Програму оптимізації системи теплопостачання у місті Кропивницькому на 2023 рік.

Депутати також заслухали інформацію щодо виконання ряду протокольних доручень.

 

Усі новини