Держпродспоживслужба попереджає: отруєння дикорослими грибами – небезпека для життя
Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області попереджає, що отруєння дикорослими грибами може бути спричинене вживанням отруйних грибів, умовно їстівних, що неправильно приготували, або ж старих чи зіпсованих їстівних.
Причини отруєння:
• Вживання отруйних грибів. Отруйні гриби містять токсини, які можуть викликати серйозні проблеми зі здоров'ям, включаючи нудоту, блювоту, біль у животі, діарею, ураження печінки, нирок, нервової системи та навіть смерть.
• Неправильне приготування умовно їстівних грибів. Деякі гриби, такі як рядовичка, можуть бути шкідливими в сирому вигляді або при недостатній кулінарній обробці.
• Вживання старих або зіпсованих їстівних грибів. Гриби - це швидкопсувний продукт, і їх зберігання після збору може призвести до розмноження бактерій та накопичення токсинів.
Профілактичні заходи:
• Не збирайте дикорослі гриби без певних знань та досвіду. Впевненість в їстівності гриба - ключовий фактор.
• Будьте обережними при зборі грибів. Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій, у посушливу погоду.
• Уважно оглядайте гриби перед приготуванням. Якщо сумніваєтеся в їхній їстівності, краще їх викинути.
• Не купуйте гриби на стихійних ринках або з рук. У таких випадках гарантії на їхню безпечність немає.
• Гриби готуйте в день збору та дотримуйтесь правил кулінарної обробки. Гриби потрібно ретельно мити, відварювати кілька разів у підсоленій воді, зливати воду після кожного відварювання, а потім використовувати для приготування страв.
• Не зберігайте гриби в холодильнику більше 18-24 годин при температурі +10°C. Це максимальний термін зберігання свіжих грибів, після чого вони можуть псуватися.
• Обмежте вживання дикорослих грибів дітям, вагітним жінкам та людям з ослабленим здоров'ям. Гриби можуть викликати алергічні реакції або інші проблеми.
Перша допомога при отруєнні грибами:
• Негайно телефонуйте на номер 103 або 112, повідомивши симптоми, причину отруєння та що вже зроблено для допомоги.
• Промийте шлунок чистою водою.
• Прийміть сорбенти (активоване вугілля, поліфепан тощо).
• Дотримуйтесь постільного режиму.
• Пийте багато рідини (вода, підсолена вода, прохолодний чай). Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти - це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя! Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.