Держпродспоживслужба попереджає: отруєння дикорослими грибами – небезпека для життя

П'ятниця, 13 червня 2025 15:42

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області попереджає, що отруєння дикорослими грибами може бути спричинене вживанням отруйних грибів, умовно їстівних, що неправильно приготували, або ж старих чи зіпсованих їстівних.

Причини отруєння:

• Вживання отруйних грибів. Отруйні гриби містять токсини, які можуть викликати серйозні проблеми зі здоров'ям, включаючи нудоту, блювоту, біль у животі, діарею, ураження печінки, нирок, нервової системи та навіть смерть.

• Неправильне приготування умовно їстівних грибів. Деякі гриби, такі як рядовичка, можуть бути шкідливими в сирому вигляді або при недостатній кулінарній обробці.

• Вживання старих або зіпсованих їстівних грибів. Гриби - це швидкопсувний продукт, і їх зберігання після збору може призвести до розмноження бактерій та накопичення токсинів.

Профілактичні заходи:

• Не збирайте дикорослі гриби без певних знань та досвіду. Впевненість в їстівності гриба - ключовий фактор.

• Будьте обережними при зборі грибів. Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій, у посушливу погоду.

• Уважно оглядайте гриби перед приготуванням. Якщо сумніваєтеся в їхній їстівності, краще їх викинути.

• Не купуйте гриби на стихійних ринках або з рук. У таких випадках гарантії на їхню безпечність немає.

• Гриби готуйте в день збору та дотримуйтесь правил кулінарної обробки. Гриби потрібно ретельно мити, відварювати кілька разів у підсоленій воді, зливати воду після кожного відварювання, а потім використовувати для приготування страв.

• Не зберігайте гриби в холодильнику більше 18-24 годин при температурі +10°C. Це максимальний термін зберігання свіжих грибів, після чого вони можуть псуватися.

• Обмежте вживання дикорослих грибів дітям, вагітним жінкам та людям з ослабленим здоров'ям. Гриби можуть викликати алергічні реакції або інші проблеми.

Перша допомога при отруєнні грибами:

• Негайно телефонуйте на номер 103 або 112, повідомивши симптоми, причину отруєння та що вже зроблено для допомоги.

• Промийте шлунок чистою водою.

 • Прийміть сорбенти (активоване вугілля, поліфепан тощо).

• Дотримуйтесь постільного режиму.

• Пийте багато рідини (вода, підсолена вода, прохолодний чай). Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти - це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя! Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Усі новини