Діджиталізація пам'яток культурної спадщини у Кропивницькому: місто стане цікавішим для своїх мешканців і гостей

Середа, 26 червня 2019 11:43

Цікавий і важливий грантовий проект  “Діджиталізація пам'яток культурної спадщини в рамках історико-культурної смарт-дестинації “Кроп-спадщина”, підтриманий Українським культурним фондом Міністерства культури України, був представлений громадськості у Кропивницькому у вівторок, 25 червня.

Презентація проекту відбулась по європейські публічно, на площі перед міською радою, з можливістю для мешканців міста особисто дізнатися про цікавинки в царині збереження і популяризації багатої історичної спадщини Кропивницького. Атмосферу ж святковості цього вечора створив прекрасний виступ міського професійного духового оркестру.

Розповісти та послухати про особливості реалізації проекту діджиталізації пам'яток культурної спадщини у Кропивницькому зібралися заступник міського голови Олександр Мосін, експертка Українського культурного фонду Тетяна Котенко, керівник проекту – начальник відділу з охорони культурної спадщини Надія Лісняк, партнери проекту - керівник “MoreInfo” Михайло Дьомшин із Харкова, та дніпрянин, режисер турів української туристичної платформи waymе Владислав Ганілов, представники ЗМІ, пам’яткоохоронці, краєзнавці, історики, архітекторів, працівників музейних та архівних установ, представників УТОСу, громадських активістів, містян. Модератором презентації виступив куратор проекту, головний спеціаліст відділу з охорони культурної спадщини Володимир Поповічев.

- Проект дуже креативний і надзвичайно актуальний для нашого міста, - відзначив у своєму слові Олександр Мосін. – Наше місто має право пишатися своїми пам’ятками архітектури, оскільки вони присутні у Кропивницькому у значній кількості. І, безумовно, вони потребують дбайливого ставлення до себе і збереження. Для цього ми і створили у міській раді спеціальний підрозділ – відділ  з охорони культурної спадщини міста. Заслугою саме цього  колективу і є отримана можливість реалізувати в обласному центрі цікавий грантовий проект.

Заступник міського голови також закликав кропивницьку молодь активніше долучатися до вивчення та популяризації історії рідного міста, масштабніше використовувати наявні ресурси, зокрема міської програми «Громадський бюджет» для створення і реалізації у Кропивницькому проектів, направлених на збереження історичної, культурної та архітектурної спадщини.

Проект передбачає  діджиталізацію пам'яток культурної спадщини та створення історико-культурної смарт-дестинації “Кроп-спадщина”. З його деталями учасників презентації ознайомили Надія Лісняк і Володимир Поповічев.

- Ми розробляємо перший електронний ресурс з інформацією про  автентичну архітектурну спадщину міста Кропивницького, - наголосила начальник відділу з охорони культурної спадщини. - А реалізація цього проекту стане початком створення привабливої туристичної історико-культурної смарт-дестинації у місті Кропивницькому - “Krop-heritage Destination”.

Новий проект. безумовно сприятиме  популяризації культурної спадщини Кропивницького. Для цього визначні історичні і архітектурні пам’ятки  отримають спеціальні інформаційних таблиці з QR-кодами та інформацією про них. Крім того, передбачається створення двомовного - українською та англійською мовами, аудіогіда по пам'ятках культурної спадщини міста на туристичній платформі Waymе.tours. Додатково ресурс буде підкріплений створенням інтерактивного електронного каталогу на сайті міської ради зі світлинами та інформацією про пам’ятки.

Міська влада планує активно залучати до свого проекту ІТ – спеціалістів. Для цього запрошує до участі у бар-кемпі “Кроп-спадщина” (“Krop-heritage”) програмістів та активну  молодь, яка захоплюється  цифровими технологіями.

Гості Кропивницького Тетяна Котенко, Михайло Дьомшин та Владислав Ганілов висловили захоплення архітектурою міста та ознайомили кропивничан з програмами Українського культурного фонду, поділилися особливостями створення інформаційних таблиць та відзначили їхню користь для популяризації культурної спадщини, розповіли про можливості  платформи waymе. А загалом, були єдиними в думці, що проект діджиталізації пам'яток культурної спадщини у Кропивницькому, безумовно, приверне увагу мешканців, гостей та туристів міста до його самобутньої, автентичної архітектурної спадщини, зацікавити молодь фактами про цікаві історичні події з розвитку міста та створення його архітектурних шедеврів. залучити громадськість до співпраці у вирішенні проблем зі збереження культурної спадщини міста та стимулюватиме участь громадських лідерів, власників бізнесу у заходах по збереженню та використанню об'єктів культурної спадщини міста

Усі новини