Діти повинні виховуватися у родині

Вівторок, 2 квітня 2019 14:44

Про нову форму сімейного виховання дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, розповіли сьогодні, 02 квітня, під час прес-конференції у міській раді начальник управління з питань захисту прав дітей Тетяна Тимоховська та керівник Кропивицького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олег Краснокутський.

Оскільки в Україні сьогодні державна політика спрямована на скорочення державних закладів інституалізації, пріоритет надається сімейним формам виховання. Однією з таких форм є патронатне виховання.

- Після вилучення дитини з родини, у якій уже не можливо вплинути на батьків, щоб вони стали відповідальнішими та змінили свій спосіб життя, їй необхідно забезпечити сімейну форму виховання, - зазначила Тетяна Тимоховська. - На жаль, нині все менше сімей, які готові взяти дитину під опіку чи піклування, стати прийомною родиною або створити будинок сімейного типу. Тому з’явилась нова форма сімейного виховання — патронат. Патронатні вихователі займаються вихованням дітей строком від 3-х до 6-ти місяців, тобто, до отримання дитиною статусу сироти або позбавленої батьківського піклування. За свою роботу вони отримують заробітну плату.

За інформацією керівника управління з питань захисту прав дітей, патронатним вихователем може стати громадянин України, без судимостей, якщо дозволяє стан здоров’я. Це може бути як сім’я, так і людина, що має самостійний дохід. Щоб стати патронатним вихователем, особа має звернутись до міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та пройти там відповідне навчання і перевірку.

- Після того, як дитина потрапила у патронатну сім’ю, фахівці соціальних служб здійснюють постійний її супровід, - зауважив Олег Краснокутський. - Ми регулярно спілкуємось із родинами, щоб упевнитись, що дитина дійсно отримує сімейне виховання, їй забезпечують здоровий повноцінний розвиток. А якщо у родині виникають проблеми, ми вирішуємо їх разом.

За словами керівника соціальних служб, діти, які виховувались у прийомних сім’ях, а не в сиротинцях, більш адаптовані до самостійного життя: можуть готувати собі їжу, стежити за власною гігієною. Посадовець зауважив, що сімейна форма виховання більш сприятлива для дитини. Тому Олег Краснокутський закликав кропивничан, які відчувають, що вони не до кінця реалізували свій батьківський потенціал, взяти у родину дітей на виховання. Нині на первинному обліку управління з питань захисту прав дітей знаходиться 396 осіб, серед яких 47 дітей, що потребують сімейної форми виховання, і троє з них діти з інвалідністю. Попередньо познайомитись із дітками, які шукають родину можна на сайті міської ради на сторінці управління.

У свою чергу, Тетяна Тимоховська навела статистичні дані: з початку року у Кропивницькому із сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах, було вилучено 4 дитини. І хоча у цих сім’ях фахівці соціальних служб проводили відповідну соціальну роботу, вплинути на батьків і посприяти формуванню у них відповідального батьківства не вдалося. Тому діти були вилучені з родин і влаштовані до центру соціально-психологічної реабілітації, де нині вони отримують кваліфіковану допомогу.

Також Тетяна Тимоховська звернулась до кропивничан із проханням негайно повідомляти управління з питань захисту прав дітей або Кропивицький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді про випадки жорстокого поводження з дітьми або перебування їх у сім’ях із негативним середовищем. Керівник управління наголосила, що захистити інтереси дітей можуть тільки компетентні органи.

Усі новини