Доступно про актуальне: яким буде податок на нерухоме майно у Кропивницькому у 2020 році?

Вівторок, 4 червня 2019 19:25

У міській раді Кропивницького продовжується обговорення розміру ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, які будуть діяти у 2020 році

Сьогодні, 04 червня, під головуванням заступника міського голови Андрія Паливоди відбулася робоча нарада, у якій взяли участь голови профільних постійних депутатських комісій з питань бюджету, податків, фінансів, планування та соціально-економічного розвитку та з питань промисловості, транспорту, зв’язку, торгівлі, сфери послуг, захисту прав споживачів Олег Краснокутський і Михайло Бєжан, а також начальник відділу адміністрування місцевих податків і зборів, екологічного податку та рентної плати Кропивницького управління ГУ ДФС у Кіровоградській області Вікторія Кузьменко і директор департаменту – начальник управління економіки департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій міської ради Кропивницького Маріанна Морква.

Андрій Паливода зауважив, що починаючи з минулого року депутати міської ради неодноразово порушували питання встановлення ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки з урахуванням поділу міста на зони. Тому фахівці департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій ретельно вивчили проблему і, проаналізувавши ситуацію по всіх обласних центрах України, підготовили відповідні пропозиції.

Під час наради Маріанна Морква проінформувала її учасників про стан виконання протокольних доручень, наданих 21 травня 2019 року під час спільного засідання постійних комісій міської ради з питань бюджету, податків, фінансів, планування та соціально-економічного розвитку, з питань діяльності ради, депутатської етики, Регламенту міської ради, відзначення нагородами, забезпечення законності, релігії, засобів масової інформації, регуляторної політики, підприємництва, інвестицій та зовнішньоекономічної діяльності.

- Проект рішення Міської ради міста Кропивницького № 2981 «Про встановлення ставок та пільг зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на 2020 рік» наразі доопрацьований в частинах: встановлення нульової ставки податку для будівель вищих навчальних закладів; передбачення пільги 99,99% для господарських (присадибних) будівель, що належать юридичним особам, а це допоміжні чи нежитлові приміщення, до яких належать сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції тощо; визначення пільги в розмірі 30% для громадських неприбуткових організацій для об’єктів нерухомості кодом класифікації будівель та споруд 1220.9 «Будівлі для конторських та адміністративних цілей інші», - повідомила Маріанна Морква.

Учасникам наради були презентовані пропозиції щодо диференційованих ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, відповідно до зональності міста.

На виконання даного протокольного доручення, як зазначила очільниця департаменту, було розроблено графічне зображення розподілу міста Кропивницького на три зони та диференційовано ставки податку в межах від 0,3% до 0,5%.

В ході обговорення Михайло Бєжан відзначив, що недоцільно застосовувати зональність при справлянні податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки в місті Кропивницькому. Диференціація ставок по зонах може спричинити втрати для бюджету.

Долучилась до діалогу і представник податкового органу Вікторія Кузьменко, яка проінформувала, що встановлення диференційованих ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у 2020 році спричинятиме багато конфліктних ситуацій між платниками податків, податковим органом та міськрадою, оскільки за новою формою податкової декларації місце розташування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості не вказується.

Не залишився осторонь обговорень депутат Олег Краснокутський, який, підсумовуючи, зауважив, що міська рада, перш за все, повинна створити всі необхідні умови для розвитку бізнесу, наповнення бюджету та недопущення накладення зайвого податкового навантаження на неприбуткові громадські організації, основною функцією яких є забезпечення необхідних соціальних гарантій для малозабезпечених верств населення.

У підсумку було вирішено визнати неефективним на даному етапі застосування зональності при справлянні податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки у Кропивницькому та повторно внести питання про «Про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на 2020 рік» на розгляд комісій з питань бюджету, податків, фінансів, планування та соціально-економічного розвитку. Одночасно, необхідно відпрацювати розміри ставок податку, зменшивши їх у порівнянні з оприлюдненим проектом рішення по кожному з видів будівель за класифікацією.

Усі новини