Дотримання законодавства про декомунізацію: демонтувати, чи додати українського колориту?

Четвер, 29 квітня 2021 17:07

Сьогодні, 29 квітня секретар міської ради Олега Колюка провів робочу зустріч з громадськими активістами Кропивницького - членами Громадської ради з питань виконання законодавства про декомунізацію та демонтажу елементів комуністичної символіки, що ще залишились на декількох об'єктах - пам'ятках архітектури, історії та монументального мистецтва.

До предметної розмови долучилися також заступник міського голови Олександр Вергун, начальник відділу комунікацій з громадськістю Оксана Горбенко, начальник управління капітального будівництва Сергій Білоконь та т.в.о. начальника управління містобудування та архітектури Сергій Воротілєнко.

- Приміщення Кропивницької міської ради, на фасаді якого залишилася орнаменти у вигляді серпа і молота, є пам'яткою архітектури місцевого значення. Елементи комуністичної символіки всередині будівлі вже демонтовані, а щодо зовнішнього її вигляду, то вже складено план роботи, який має на меті  вирішення даного питання, відповідно до чинного законодавства України, - повідомив Олег Колюка.

Під час зустрічі розглядалося також питання демонтажу Пам'ятника учасникам Громадянської та Великої Вітчизняної воєн. Воно буде вирішеним лише після визначення балансоутримувача об’єкту.

Зустріч пройшла достатньо конструктивно: досягнуті домовленості про спільний виїзд громадських активістів та спеціалістів Головного управління житлово – комунального господарства міської ради наступного четверга, 06 травня, на один з об'єктів у Кропивницькому, де ще залишилися недемонтованими елементи комуністичної символіки.

Учасники зустрічі обговорили й питання долі пам'ятника Комсомольським поколінням Кіровоградщини. За підрахунками експертів, демонтаж монументу вартуватиме близько одного мільйона гривень, тому члени Громадської ради запропонували не витрачати бюджетні кошти на вартісний проект. Скульптурі, яка  вже не містить комуністичної символіки варто додати національного колориту, який змінить його сутність на проукраїнську.

Усі новини