«Друзки болю і віри»: новий мистецький проект в Кропивницькому музеї Олександра Осмьоркіна

Середа, 30 серпня 2023 15:44

У Кропивницькому  художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна презентували мистецький проєкт «Друзки болю і віри: графічні мальовані та віршовані композиції з “рожевого скетчбуку”», який відома кропивницька художниця Ольга Краснопольська присвятила  Дню пам’яті захисників України, що загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

- Талановиту мисткиню добре знають в її рідному місті, де вона народилася, навчалася в дитячій художній школі ім. О.Осмьоркіна, здобула професійну мистецьку освіту у Центральноукраїнському державному університеті ім. В.Винниченка, і де активно займається творчістю, - відзначила директорка музею віта Чернова. -  Її персональні вернісажі в музеях та бібліотеках завжди викликають зацікавленість та особливі емоції у шанувальників сучасного живопису. Адже  її творчість означена філософськими роздумами про людське буття у всесвіті та світосприйняття особистістю проблем сьогодення, насичена глибинною народною обрядовістю і символізмом.

Цьогоріч це вже друга персональна виставка художниці в музеї О.Осмьоркіна. Перша - цифрових колажів «2022 день народження Христа», презентувалася до річниці початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Експозицію нинішнього віртуального вернісажу складають тридцять дев’ять мініатюрних малюнків зі скетчбуку розміром 11,5х11,5 см, виконаних у 2022-2023 роках лінерами чорного і червоного кольору, і п’ятнадцять віршів, створених на одному подиху вражень і почуттів людини, яка опинилася в реаліях війни. Більшість з малюнків публікувалися на персональних сторінках художниці в соцмережі, а також експонувалися на музейних виставках «Другого Бієнале наївного мистецтва та мистецтва примітивізму «Велюровий кіт» імені Андрія Ліпатова» та «ARTукриття для митців» у 2022 році. І це лише невелика частка багатогранного авторського мистецького проєкту Ольги Краснопольської, що охоплює живопис, графіку та поезію, яка теж є образотворчістю. Він зародився як передчуття лиха, трагедії, болю і страждання, а реалізується вже під час війни як відображення суперечливих думок та емоцій, сповнених розчарувань і сподівань, з  незаперечною вірою в перемогу добра над злом, світла над темрявою.     

Ось як сама художниця Ольга Краснопольська презентує свій проєкт в тематичному буклеті виставки: «Друзки болю і віри… Майже сорок малюнків з мого «рожевого скетчбуку» і півтора десятка віршів з моєї скривавленої душі, створених, починаючи з 23 лютого 2022 року, коли народився мій перший чорний ангел… В моїх картинках живе Біль, а в моїх віршах живе Бог… І всім цим – болем і вірою я ділюся з вами… Бо іноді необхідно плакати, щоб продовжувати Жити… Чорного і червоного в малюнках достатньо для фіксування найважливішого, що зараз відбувається з нами, що турбує, чого боїмося і на що сподіваємося… А вірші теж намальовані… часто без синтаксису та пунктуації, слова і рядки створюють графічну композицію, як окрему картинку… Плачте… І хай сльози очищають вас від болю і укріплюють віру…»

Під час презентації, на яку завітали художники і поети, рідні і друзі мисткині, а також її учні, адже вона ще й успішна викладачка образотворчого мистецтва, Ольга Краснопольська продемонструвала свій рожевий скетчбук, малюнки з якого і склали експозицію виставки, та розповіла історію їх створення і про те, що на основі деяких з них написала живописні твори. Але найбільше всіх шанувальників живопису вразили її авторські вірші, які вона читала емоційно, з душевним щемом. На завершення творчої зустрічі художниця подарувала всім буклет виставки з автографом.

З віртуальною виставкою Ольги Краснопольської «Друзки болю і віри» можна ознайомитися на музейному вебсайті у розділі «Вибрані виставки»  http://osmerkinmuseum.kr.ua/ex/avt205_u.html

Усі новини

Чисте місто — в чистий четвер
Середа, 1 травня 2024 17:01