Джутове диво Оксани Шарій

Понеділок, 8 листопада 2021 09:46

У Кропивницькому міському літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого відкрилася виставка «Як до Інгулу Сугоклею – тягне ниточку до клею». На виставці представлені мистецькі роботи у техніці джутової філіграні, створені Оксаною Шарій – головною художницею обласного академічного театру ляльок.

Оксана народилася у Кіровограді (нині - Кропивницький). Закінчивши місцеве технічне училище, здобула спеціальність художника-оформлювача.

Творчий шлях у театрі розпочався 2008 року. Працювала реквізитором, художником з освітлення. Через два роки дебютувала як художник-постановник у виставі «Чарівні дива новорічної ночі». Своїм наставником вважає заслуженого працівника культури України Василя Остапенка, який присвятив ляльковому театру чотири десятиліття життя.

У 2017 році Оксана Шарій виграла конкурс на вакантну посаду головного художника. Постійно вдосконалює свою майстерність. Зараз їй, студентці-заочниці четвертого курсу, додають професіоналізму педагоги мистецького факультету ЦДПУ ім. Володимира Винниченка Лариса Кулініч, Лариса Гарбузенко, Тетяна Стрітьєвич.

У червні 2019 року сценографія до 4-х вистав театру була представлена серед робіт п’яти художниць-лялькарок України на всесвітній виставці театрального мистецтва «Празьке квадрієнале», яка проходила у Празі за участі представників більш ніж 200 країн.

Пані Оксана - надзвичайно талановита жінка. Здається, в душі у неї квітне райський сад, і саме там вона побачила сюжети й візерунки для свого хобі - джутової філіграні.

У 2019 році Оксана Шарій була нагороджена дипломом ХІІІ Всеукраїнської виставки-конкурсу «Арт-Країна», що проходила у Києві в рамках Міжнародного проєкту HANDMADE-Expo. Декоративне панно з джуту «Маска» посіло друге місце.

На щойно відкритій у музеї виставці представлено більше двох десятків робіт художниці. В оригінальній техніці створені  портрети фантастичних та міфічних істот – Мавки, Діоніса, Медузи Горгони; театральні маски; вироби з народно-традиційними мотивами. А яке розмаїття оригінальних жіночих прикрас, ваз, шкатулок, ліхтариків! У них вміло поєднана казка й реальність, вимисел і код душі українців. І все це вишукано, ексклюзивно, несподівано.

Прологом до презентації став чудовий концерт ансамблю «Мініатюра» викладачів музичної школи № 3 міста Кропивницького. Прекрасна музика розчулила і налаштувала присутніх на зустріч з чарівницею, бо як ще можна назвати жінку, яка з тонкого шнура за допомогою клею робить справжні дива.

У джутовій філіграні Оксани Шарій ніби прихована поезія і музика. Тож про високий талант художниці захоплено говорили директорка музею Лариса Хосяінова, головна режисерка театру ляльок Вікторія Ставріаніді-Стогодюк, поетеси Олена Надутенко і Антоніна Корінь, громадські діячі і митці.  

Мистецьки роботи Оксани Шарій перебуватимуть у музеї до 30 листопада цього року. Їх варто побачити на власні очі.

Виставка відкрита для відвідувань з 10.00 до 17.00 щоденно, крім суботи.

 

Усі новини