Гендерний портрет громади Кропивницького стане основою для запровадження міською радою гендерного бюджетування

Вівторок, 6 серпня 2019 14:54

Приєднання Кропивницького у березні 2019 року до Європейської Хартії рівності передбачає реалізацію послідовних дій міською радою і громадським сектором. На цьому наголосила начальник відділу сім’ї та молоді управління молоді та спорту міської ради Кропивницького під час прес-конференції сьогодні, 06 серпня.

- Реалізація засад Хартії рівності потребує цілком конкретних кроків, – відзначила Людмила Дорохіна. – А визначеною метою стане розробка дієвої програми рівності можливостей чоловіків і жінок у Кропивницькому через запровадження гендерно – орієнтованого бюджетування.

За словами Людмили Дорохіної, така міська програма буде реалізовуватися вже у наступному, 2020 році.

Ініціатором підписання Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад стали депутати міжфракційного об’єднання «Рівні можливості», а прийняте міською радою  рішення засвідчило  підтримку ідей рівності  можливостей жінок і чоловіків на місцевому рівні.

На переконання голови МФО «Рівні можливості» Катерини Шамардіної,  втілення у життя політики, що враховує відмінності між жінками і чоловіками та забезпечує рівні права і можливості всіх мешканців міста, сприятиме розвитку кожної особи і відповідатиме конкретним потребам людини.

- Хартія є це унікальним інструментом, який дасть можливість підійти системно до питання покращення становища чоловіків та жінок, різних вразливих категорій населення, - звернула увагу Катерина Шамардіна. - Наразі в Україні до Європейської Хартії приєдналися такі міста, як Вінниця, Житомир, Ужгород, Харків, Одеса, Нова Каховка. У світі – 35 країн і понад 1700 міст. По суті, Європейська Хартія - це декларативний документ, але підписавши його міська влада бере зобов’язання впродовж двох років розробити План дій, у якому визначить свої власні пріоритети, дії та ресурси для їх реалізації.

Першим кроком в роботі над Планом стане проведення демографічного аналізу населення міста або ж створення його гендерного портрету з врахуванням ґендерно-сегрегованих даних, отримання інформації про потреби та інтереси жінок і чоловіків. До гендерно-сегрегованих даних належить інформація про загальну чисельність населення та про населення, переселене з інших територій, мігрантів, про домогосподарства, робочу силу відповідно до соціально-професійної категорії, рівень безробіття тощо.

Аналіз ситуації допоможе визначити сфери для майбутніх дій в посиленні ґендерної рівності в місті.

- Тобто, створення гендерного портрету міста  стане основою для подальших кроків в роботі над Планом дій, - підкреслила депутат міської ради. - Крім того, створений портрет міста стане дієвим механізмом для запровадження гендерного бюджетування із забезпечення реальних потреб жінок і чоловіків при формуванні міських програм, врахування гендерних аспектів у надані адміністративних послуг мешканцям міста та розробки програм соціально-економічного та культурного розвитку Кропивницького.

Реалізація такої ініціативи стала можливою за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади, яке підтримало спільну діяльність Асоціації міст України та проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС). 

Над впровадженням у життя визначеного плану дій разом з ініціативною групою в міській раді спільно  працюватимуть і представники громадських організацій «Асоціація сприяння самоорганізації населення» та «Громадські ініціативи».

- Першочерговими кроками у цьому напрямку буде здійснення гендерного аналізу, проведення широкої інформаційної кампанії та організація спеціального тренінгу з гендерноорієнтованої бюджетизації, - повідомила під час прес-конференції координаторка проекту «Європейська хартія рівності в дії» Алла Волошина. - Ми працюватимемо для покращення життя усіх категорій кропивничан, бо свої проблеми є, як у жінок, так і у чоловіків. Адже термін «гендер» має на увазі реальне забезпечення  рівних можливостей для кожного мешканця міста: і жінок, і чоловіків, і людей з особливими потребами, і дітей»

Усі новини