Головне завдання — організація у Кропивницькому безпечного освітнього простору

Понеділок, 28 серпня 2023 16:38

Про готовність міських закладів освіти до нового навчального року йшлося сьогодні, 28 серпня, на брифінгу начальниці управління освіти Кропивницької міської ради Лариси Костенко.

- Через кілька днів у Кропивницькому двері дітям відкриють 38 садочків, 38 закладів загальної середньої освіти, 5 позашкільних закладів і 5 — професійно-технічної освіти. Також планується, що до мережі увійдуть два приватні заклади. Головне завдання — організація безпечного освітнього простору. Нині облаштовано 20 318 місць в укриттях, що на 5 620 більше, ніж було наприкінці літа минулого року. За рахунок коштів міського бюджету та грантових й спонсорських грошей відремонтовано 20 нових найпростіших укриттів. Зараз ми знаходимося в одному із них, воно розраховане на 500 місць, що дає можливість проводити у даній школі очне навчання в дві зміни, - повідомила Лариса Костенко. - Очікуємо, що за парти сядуть близько 26 тисяч учнів, орієнтовно 1 200 з них - із родин ВПО. В перший клас підуть більше 2 тисяч дітей. Десятих класів набрали 50, вони працюватимуть за шістьма освітніми напрямками. Велику увагу ми приділяємо інклюзивній освіті. У спеціальних класах навчатимуться 335 учнів, у садочках — 112 вихованців.

За кошти міського бюджету закуплено все необхідне для того, аби на базі Кущівської гімназії з 15 серпня відкрити дошкільну групу. Таким чином у даному мікрорайоні вирішили проблему відсутності дитячого садочка.

- Створення міжшкільного ресурсного центру - це проєкт, який ми розпочали у 2021 році. Зовсім скоро у Кропивницькому працюватимуть вже три його локації. В одній із них ще тривають ремонтні роботи, її ми запустимо у жовтні-листопаді. З вересня ж нинішнього року на базі МРЦ навчатимуться 7 500 учнів 7-9 класів. Це зоновані кабінети трудового навчання без гендерного поділу. Одним із нових напрямків навчання стануть оснащені всім необхідним обладнанням і наочністю інтерактивні класи безпеки. Також придбали мобільний клас безпеки, обладнання якого можна за потреби переміщувати із школи в школу. Заняття проводитимуться з залученням представників ДСНС, національної та патрульної поліції. Ще один важливий напрямок МРЦ — профорієнтаційна робота. Зауважу, що з 2027 року в Україні розпочне впроваджуватися профільне навчання, але ми вже зараз створюємо у навчальних закладах такі кабінети. Це дозволить поступово підготувати відповідну матеріально-технічну базу. Нині у місті профільну освіту надають 16 ліцеїв, - розповіла посадовиця.

При кожній школі працюватимуть гуртки національно-патріотичного виховання, вони діятимуть для кількох вікових груп. Також відновлюємо роботу груп подовженого дня, харчоблоків.

Формат навчання залежатиме від безпекової ситуації, можливий змішаний варіант. Але суто дистанційне навчання планується проводити в окремо визначених закладах, воно здебільшого орієнтоване на дітей, які знаходяться за кордоном.

Усі новини

Чисте місто — в чистий четвер
Середа, 1 травня 2024 17:01