“Гріх і честь” Віктора Погрібного: спомин про кропивницького майстра слова

Понеділок, 26 грудня 2022 11:50

У міському літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого відбулася презентація збірника члена обласного творчого об’єднання «Вітрила» Станіслава Новицького «“Гріх і честь” Віктора Погрібного. Спомин про майстра».

Спілкування із знаковою постаттю нашого краю мало значний вплив на формування світогляду молодого літератора і його творчі уподобання, що і сподвигло автора, за власним його визначенням, на спогад-роздум. Станіслав не тільки згадує про зустрічі, а й звертається до книг Віктора Погрібного, акцентуючи на їхніх художніх особливостях і намагається пояснити, як молоде покоління по-своєму читає і сприймає доробок визнаного майстра. До збірника також увійшло розлоге концептуальне інтерв’ю Погрібного, опубліковане в газеті «Народне слово» у 2016 році, бібліографія творів і публікацій Віктора Олексійовича.

Презентація розпочалася зі слайд-фільму, підготовленого науковцями музею на основі світлин з архіву Віктора Погрібного – від студентських років і до останнього  в його житті свята театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти» у вересні 2017-го. Разом з присутніми увічнені миттєвості споглядала донька журналіста, письменника і громадського діяча пані Ольга. Вона поділилася своїми спогадами про батька, подарувала музею кілька його книг, серед яких останній роман – «Гріх і честь». Ольга Вікторівна висловила сподівання, що музейно-природний заповідник «Батьківщина Карпенка-Карого» в селі Арсенівка, створений завдяки подвижницькій праці Віктора Погрібного, літературно-меморіальний музей І.К. Карпенка-Карого у місті Кропивницькому, Хутір Надія і місто Бобринець стануть об’єктами спеціального туристичного маршруту, присвяченого видатному українському драматургу.

Директор музею Лариса Хосяінова зауважила, що збірник, підготовлений Станіславом Новицьким, ледве побачивши світ, викликав жваву дискусію в літературних колах міста. І не в останню чергу цьому сприяла особистість автора – обдарованого, дієвого, не завжди зручного у спілкуванні. Минуло п’ять років, як Віктор Погрібний пішов у засвіти, а Станіслав Новицький по-своєму вшанував його пам’ять.

Гості зустрічі – члени Національної спілки письменників України Василь Бондар, Олександр Косенко, Олена Баранова, очільник видавництва «КОД» Віктор Лисенко  згадували Майстра – Віктора Погрібного, його добрі справи, 48-річне керування обласним літературним об’єднанням «Степ», риси характеру, які приваблювали оточуючих. 

Усі новини