Хакатон «Smart Krop» виявився вдалим: Кропивницький отримає нові зручні електронні сервіси

Понеділок, 9 грудня 2019 19:06

Перший хакатон у Кропивницькому «Smart Krop», який тривав впродовж двох днів, 07-08 грудня, підтвердив надзвичайно високий рівень професіоналізму і громадянської свідомості міських майстрів ІТ – сфери.

За умовами хакатону, вони впродовж 48 годин працювали над пошуками складних рішень створення сучасних електронних сервісів, які мають зробити міську владу Кропивницького прозорішою і відкритішою, а життя мешканців міста – зручнішим і комфортнішим.

Організатори творчого турніру програмістів запропонували їм розробити програмне забезпечення, або запропонувати власні IT-рішення у трьох сферах життєдіяльності громади міста: по галузях освіти, охорони здоров’я та торгівлі, а, по можливості, і виявити цікаві власні IT-ініціативи.

Учасники хакатону об’єдналися у команди і два дні мегаактивної роботи перетворилися у цікаві напрацювання: корисні інноваційні IT-рішення для мешканців і гостей міста. А основним результатом буде реалізація розроблених проєктів, що забезпечить суттєвий поступ міста у напрямку діджиталізації та зміцнення довіри громади до влади.
У неділю, 08 грудня, команди учасників презентували створенні демо-продукти, а прискіпливе журі хакатону на чолі із керуючою справами виконавчого комітету міської ради Альвіною Бондаренко, до якого увійшли депутати і керівники зацікавлених виконавчих органів міської ради, визначило переможців, чиї електронні сервіси будуть впроваджені у життя.

Тож вже наступного року у Кропивницькому  можна буде скористатися розробкою команди Onix-Systems - “Krop Med Diagnostic”. Нова ІТ-система дасть можливість кропивничанам отримати повну інформацію про всі види діагностичних послуг в закладах охорони здоров’я обласного центру. Важливим також є рішення членів команди  відмовитися від будь-яких грошових винагород і премій і безоплатно передати свою розробку управлінню охорони здоров’я міської ради, а значить і мешканцям міста.
Ще один лауреат хакатону – команда Webinsight, запропонувала свою інформаційну систему «Школи міста». Вона дозволить батькам учнів без проблем за власною адресою визначати заклад освіти, що обслуговує територію та здійснювати реєстрацію першокласників.

А от команда Школи програмування Ш++ скористалася можливістю запропонувати міській владі власну ідею. Створений ними сервіс “Ambrozone” журі визнало корисним і гідним для реалізації у Кропивницькому. Суть ідеї полягає у тому, щоб дати можливість будь-кому з допомогою мобільного телефону оперативно доповнювати карту міста новими локаціями з виявленими кущами шкідливої амброзії. Програма автоматично скеровуватиме інформацію для реагування комунальним службам. 

Цікавими були і інші розробки: команда EVEN Developers теж працювала з базою даних діагностичних послуг медичних закладів Кропивницького і додатково виявила ініціативу попрацювати над створенням додатка з інформацією про всі гуртки і секції позашкільної освіти на території міста. 

Два студенти з Центральноукраїнського державного педагогічного університету Олександр Сиволап та Антон Нога розробили сервіс для шанувальників шопінгу за товарами місцевих виробників. Програма запропонує вам найвигідніший маршрут по дорозі на роботу і додому, що купити усе заплановане в магазинах Кропивницького.
Команда Radiy-1 представила відразу два сервіси: “Розумний перехід” та “Датчики небезпечної рослинності”. Перший дозволить організувати безпечні переходи у вечірній та нічний час на магістралях з пожвавленим рухом транспорту, другий – передбачає збір даних та інформування мешканців про забруднення повітря шкідливими викидами чи небезпечними природними речовинами, наприклад алергенним пилком.

 

Усі новини