Храм – це не політика, Храм – це духовність: архітектори міста погодили передпроектну пропозицію Собору на Фортечних валах у Кропивницькому

Четвер, 20 вересня 2018 15:27

Міська архітектурно-містобудівна рада попередньо погодила передпроектну пропозицію Кафедрального храму Української православної церкви Київського патріархату на Фортечних валах.

Із загальним виглядом майбутнього головного Собору Помісної Української церкви познайомив членів ради автор проекту – архітектор Григорій Литвин.

За його словами, храм буде спроектовано стилізованим під українське барокко. Висота Собору сягатиме 33 метрів, а головний хід буде облаштований з боку вулиці Ушакова. Нагадаємо, на території Фортечних валів учасники АТО встановили наріжний камінь майбутнього храму. До весни 2019 планують узгодити всі питання із документацією і розпочати будівництво.

Процедура проектування і будівництва ускладнена тим, що територія Меморіального комплексу «Фортечні вали» у Кропивницькому є Пам’яткою культури Національного значення і погодження на зведення Собору у цьому місці має надати Міністерство культури України.

- Ми добре усвідомлюємо і розуміємо, що починаємо складний і важкий шлях, - відзначив у своєму слові Єпископ Кропивницький і Голованівський УПЦ КП Марк. – Звичайно, що ми його пройдемо від початку і до кінця з усіма необхідними узгодженнями в Києві. З археологічними дослідженнями на місці. Ми беремо на себе ці ризики. А членів комісії ми просимо підтримати у нашому поступі. Давайте зараз розпочнемо цей рух, а потім на шляху у нас буде можливість його корегувати.

Своє бачення будівництва Храму на Фортечних валах висловив і міський голова Кропивницького Андрій Райкович.

- Без сумніву, цей Храм має стати окрасою міста і він буде зведений за підтримки всієї громади, - сказав очільник міста. – І це добре, що приватний підприємець, який отримав тут землю в оренду, передав її для будівництва церкви. Але Собор, що має постати тут, як центральний Храм Української Помісної церкви повинен бути і спроектований і збудований на найвищому рівні. Від позиції архітектурно-містобудівної ради, у даному випадку, залежить надзвичайно багато. Ваша участь у передпроектних роботах, виборі місця – це архіважливо. Ми обговорювали тему будівництва Храму з Президентом України під час його візиту у Кропивницький на День міста. Очікуваний Томос має об’єднати і згуртувати український народ. Тому я хочу і прошу, щоб у питанні будівництва Собору була відкинута будь-яка політична мотивація. Храм – це не політка, храм – це духовність.

Усі новини