Хроніка поступу медицини Кропивницького: міський пологовий будинок виконує функції перинатального центру

П'ятниця, 2 серпня 2019 19:45

За останні півроку в пологовому будинку Кропивницького народилися 1021 малюк. На світ з’явилися 527 хлопчиків та 494 дівчаток. Дітки з’являються на світ в прекрасних умовах, адже пологовий будинок, у 2017-му році капітально відремонтували.

Процесу створення у Кропивницькому сучасного закладу охорони здоров’я з функціями перинатального центру передувало об’єднання двох пологових будинків – другого, імені святої Анни і першого, що на Новомиколаївці. Після об’єднання медичні працівники обох пологових будинків стали єдиним колективом. Жоден працівник не втратив роботу, відбувся інтенсивний обмін досвідом, збільшилася кількість пологів.

Тепер в обласному центрі функціонує пологовий будинок, де створені максимально зручні умови перебування і лікування пацієнтів та народження малюків. Тут цілодобово працює діагностичне відділення, капітально відремонтований харчоблок, закуплене все необхідне обладнання за стандартом перинатального центру - у першу чергу, дитячі рентген-апарати з оцифровувачами, реанімаційні ліжка, дихальна і киснева апаратура. Створення відділень інтенсивної терапії для жінок і для новонароджених дозволяє приймати майбутніх мам від терміну вагітності 32 тижні і виходжувати недоношених малюків та таких, що народилися із малою вагою.

За інформацією головного лікаря пологового будинку №1 Людмили Романів нині в пологовому будинку є можливість виходити дитинку, яка народилася з вагою у 700 грамів.

- За рахунок того, що ми маємо пологовий будинок, що виконує функції перинатального центру, та обладнанню, яке тут маємо, ми можемо виходжувати діток, що народжуються з такою маленькою вагою, - розповіла Людмила Романів. – Ця дитинка при народженні важила всього 700 грамів. Ми її виходили, і тепер вона вже набрала 2 кіло. Раніше у нас такі дітки просто не виживали. Тепер ми можемо зробити все, щоб врятувати їм життя.

А у 2018 році в пологовому будинку капітально відремонтували відділення консервативної гінекології. На це з міського бюджету виділили півтора мільйона гривень. Відділення консеpвативної гінекології та консультативно-діагностичне відділення – це жіноча консультація, що пеpеїхала сюди з колишнього пологового будинку №2. У закладі облаштовані кабінети вузькопрофільних спеціалістів – невpопатолога, каpдіолога, теpапевта. В оновлених відділеннях працюють діагностичні підpозділи – кабінети УЗД, кабінет pанньої неонатальної діагностики та лабоpатоpія.

Усі новини