«Історія Лізи»: кропивничани зворушливо зустріли прем’єру психологічної драми від Олександра Жовни

Понеділок, 4 листопада 2019 08:54

У Кропивницькому відбувся передпрем’єрний показ художнього фільму «Історія Лізи». Одноіменна повість Олександра Жовни, за якою складений сценарій кінострічки, у 2015 році отримав спеціальну відзнаку Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова».

Олександр Жовна вже має поважний список фільмографії: «Партитура на могильному камені», «Second hand», «Ніч світла», «Маленьке життя», «Милі мої українці». Тож «Історія Лізи» з цікавістю очікується, як глядачами України, де прокат фільму розпочинається у листопаді, так і в 14 країнах Європи.

Права на телевізійні покази та розміщення фільму на VOD платформі у країнах Центральної Європи викупила відома компанія НВО і телепоказ у Чехії, Словаччині, Угорщині, Польщі, Румунії, Молдові, Хорватії, Словенії. Сербії, Косово, Чорногорії, Боснії та Герцеговині, Македонії і Болгарії стартує від 01 травня 2020 року.

Крім того, за словами Олександра Жовни, «Історія Лізи» отримала запрошення до участі у основному конкурсі 25-го Міжнародного кінофестивалю у Калькутті KIFF-2019. Протягом тижня, із 08 по 15 листопада, українська стрічка конкуруватиме з понад 300-ми фільмами із більше, ніж 60 країн світу. Кінематографічна спільнота називає Калькутський кінофорум найінтелектуальнішою подією у світі кіномистецтва. Крім того, фестиваль буде інклюзивним і інтерактивним, так обіцяють його організатори.

За сюжетом, «Історія Лізи» - життєва драма із життя незвичайних людей у звичайному світі. Таким людям некомфортно в умовах жорстокості і цинізму. І «сонячним дітям», а саме діти із синдромом Дауна є одними з головних героїв стрічки, жити у такому світі зовсім не сонячно. Якщо фільм хоч на трішки змінить свідомість людей, зробить їх чуткішими, як у світі старого доброго чорно-білого кіно, куди в своїй уяві прагнули потрапити і діти, і дорослі, його завдання буде виконаним.

Більшість сцен кінофільму відзняті у Новомиргороді та на його околицях, а також у Кропивницькому та Одесі. Загальна вартість кінострічки майже 7,5 мільйонів гривень, з яких частка держави – 3,7 мільйона гривень. Головну роль у ній зіграла “сонячна” кропивничанка Мар’яна Ахрарова. На її адресу дісталося чи не найбільше оплесків і квітів від кропивницьких глядачів.

Усі новини