Каналізаційні колодязі і вигрібні ями: як зробити їхню експлуатацію безпечною

Вівторок, 5 вересня 2023 19:53

Як убезпечити своє життя в побутових умовах, як правильно облаштовувати водопровідно-каналізаційну мережу у своєму обійсті та куди звертатися у разі виявлення неполадок розповіли директорка Кропивницького водопровідно-каналізаційного підприємства Валентина Давидчук та начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Кропивницької міської ради Сергій Коваленко на брифінгу сьогодні, 05 вересня.

За словами Валентини Давидчук, водопровідно-каналізаційне підприємство у Кропивницькому має 850 кілометрів водопровідних мереж і 350 кілометрів каналізаційних. У тому числі на балансі підприємства є 6 тисяч водопровідних колодязів і 8,5 тисячі каналізаційних. Ще є багато колодязів, які знаходяться на відомчих мережах і належать іншим підприємствам. 80% мереж водоканалу замортизовані потребують заміни, тож відповідно і колодязі часто потребують додаткової уваги фахівців підприємства. Крім того, часто чавунні кришки люків на них руйнуються, а металеві крадуть злодії. Торік працівники водоканалу накрили новими кришками 400 колодязів, а від початку нинішнього року вже 250. Залізобетонні кришки, які можна використовувати на тротуарах, газонах, у дворах, підприємство виготовляє власними силами і собівартість одного такого близько 200 гривень. Натомість чавунні кришки, якими накривають люки на проїжджій частині, коштують близько 7000 гривень за штуку. І саме вони переважно цікавлять крадіїв.

- Звертаюся до усіх жителів міста: якщо ви бачите відкритий каналізаційний колодязь — повідомте в аварійно-диспетчерську службу чи в колцентр водоканалу. Фахівці підприємства одразу відреагують і усунуть небезпеку або повідомлять іншим службам, на балансі яких є цей колодязь, - наголосила Валентина Давидчук і додала: у приватному секторі до розбитих кришок люків часто додається й інша проблема — жителі одразу закидають колодязь побутовими відходами. Тож щоб такі колодязі накрити і зробити безпечними, потрібно набагато більше часу.

Разом із тим очільниця водоканалу зазначає, стан вигрібних ям, розміщених у приватному секторі, перебуває  на відповідальності їхніх власників. Саме вони повинні подбати про вчасне очищення ями і вивіз стоків на насосні станції для подальшого проходження через очисні споруди. Цей механізм у Кропивницькому чітко відлагоджений.

Але при цьому власникам вигрібних ям варто пам’ятати про небезпеку, яка може їх підстерігати. Зокрема, що такі об’єкти часто наповнені шкідливими для людини газами — метаном, аміаком. Іноді каналізаційні колодязі межують із газовими мережами, і якщо десь стається витік газу, він також може накопичуватися у закритому просторі колодязя.

Саме тому люди повинні знати елементарні правила безпеки, наголошує начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Сергій Коваленко.

- Це правило зі шкільної програми: вода у застійному стані окисає і виділяє метан, аміак, інші ефірні сполуки. Тому перш ніж зануритися у таке середовище, потрібно подбати про власну безпеку. А ще краще  - звернутися до відповідних фахівців, - каже Сергій Коваленко.

Кількість вигрібних ям та їхній стан у Кропивницькому не контролює ніхто. Їхні власники самостійно регулюють їхнє очищення. Проте фахівці зазначають, до таких об’єктів є вимоги: ями повинні мати бетоновані дно і стінки і очищатися якомога частіше, щоб там не накопичувалися шкідливі гази.

Усі новини

Писанка – символ життя
П'ятниця, 3 травня 2024 14:28