Колегіум відзначив свій 110-річний ювілей!

П'ятниця, 20 квітня 2018 19:08

Сьогодні, 20 квітня, Кіровоградський колегіум святкує ювілей – 110 років від дня заснування. Відзначати дату мали б ще торік, бо заклад відкрили у вересні 1907 року. Начальник управління освіти Лариса Костенко пояснила, чому святкування перенесли більш ніж на півроку.

- Святкувати ювілей хотіли у вересні. В колегіумі активно готувались до заходу, але в цей час захворіла колишня директор школи Маргарита Борисова. Вона вклала в цей заклад багато сил, адже керувала ним цілих тридцять років, - зазначила Лариса Костенко. - За кілька місяців вона померла, і про святкування забули. А от сьогодні повернулись до ідеї відзначити 110-річний ювілей однієї з найстаріших шкіл міста.

У 1907 році в стінах, де нині працює колегіум, почала діяти гімназія. Ідея її відкрити з’явилась у мешканця тоді ще Єлисаветграда Мілетія Карповича Крижанівського. Заклад запрацював 4 вересня, і лише за перший рік існування на навчання сюди прийшло майже вісім десятків учнів. Спочатку це були лише хлопчики. Вчили їх виключно сімейство Крижанівських. За роки існування школа дуже багато пережила. Один з відомих її випускників – Арсеній Тарковський, навіть написав книгу про навчання тут.

Цього ж дня привітати зі святом педагогічний колектив, учнів та випускників колегіуму і вручити подарунки до обласної філармонії на урочистості завітала заступник міського голови Наталія Дзюба.

- Щиро вітаю вас із ювілеєм - 110-ою річницею від дня заснування колегіуму. Бажаю всім учням успіхів у навчанні, вчителям — розумних і слухняних учнів, бажаю всім мирного неба над головою, - зазначила у вітальному слові Наталія Дзюба. - Оскільки головним завданням міської влади завжди було, є і буде турбота про розвиток освіти у нашому місті, від імені міського голови, секретаря міської ради та всього депутатського корпусу хочу вручити керівництву колегіуму сертифікат на 25 тисяч гривень на придбання технологічного обладнання для їдальні навчального закладу.

Також за багаторічну сумлінну працю, високий професійний внесок у розвиток освіти міста, виховання та навчання підростаючого покоління та з нагоди від 110-річчя від дня заснування закладу Подяку міської ради та виконавчого комітету міста Кропивницького оголошено трьом кращим педагогам навчально-виховного комплексу.

У святкуванні ювілею рідної школи також взяли участь талановиті учні, які створювали гарний настрій усім присутнім своїми танцювальними та співочими композиціями.

Усі новини