Композитор Сергій Борткевич та його повернення в Україну

Четвер, 22 листопада 2018 17:06

У середу, 21 листопада, у Кропивницькому, у великій залі музичного коледжу відбувся концерт молодих київських виконавців – аспірантів Національної музичної академії України ім. П. Чайковського Темура Якубова (скрипка) та Євгена Левкулича (фортепіано).

Під час концерту, організованого Музеєм музичної культури ім. К. Шимановського, прозвучали твори заново відкритого українсько-польського за походженням композитора, піаніста, педагога Сергія Борткевича (1877–1952) – народженого в Харкові, але більше відомого за кордоном, аніж на батьківщині.

 Минулого року виповнилося 140 років з дня народження композитора, якого називають "українським Рахманіновим" та "останнім романтиком". Ювілейну дату відзначили у столиці України цілим фестивалем, на якому лунали його твори у різних виконаннях та на різних концертних майданчиках. А до Кропивницького молоді виконавці «Bortkiewicz duo» привезли програму з камерних творів: «Чотири п’єси для скрипки і фортепіано» ор.63 та «Сонату для скрипки і фортепіано» ор. 26.  

 Публіка, яка складалася переважно з викладачів музичних шкіл та студентів музичного коледжу, надзвичайно тепло сприйняла досі невідому, але доступну для загалу і щиру музику, а обдарованих виконавців нагородила тривалими аплодисментами.

Після концерту його учасники відвідали Музей музичної культури ім. К.Шимановського, де ознайомилися з експозицією та прослухали екскурсію про життя й  творчість композитора і його зв’язки з краєм. На згадку вони залишили музею автографи на афішах концертів та у книзі почесних відвідувачів і поділилися творчими планами на майбутнє.

Усі новини