Кропивничан закликають продовжити вакцинуватися від COVID-19

Понеділок, 7 серпня 2023 16:55

У Кіровоградському обласному центрі контролю та профілактики хвороб надають роз'яснення щодо поточної ситуації із коронавірусною хворобою.

01 липня в Україні завершилася дія карантину у зв’язку з пандемією коронавірусу. Відповідне рішення ухвалив Кабінет Міністрів України.

Раніше заяву про те, що пандемія COVID-19 більше не є надзвичайною ситуацією оприлюднила Всесвітня організація охорони здоров’я.

Водночас важливо пам’ятати, що COVID-19 нікуди не зникає, а SARS-CoV-2 циркулюватиме надалі. Проте хвороба перейшла до групи сезонних захворювань, як грип. Отже, скасування карантину не скасовує вакцинацію – вона залишається єдиним способом запобігти тяжкому перебігу захворювання, ускладнень і смерті. В Україні щеплення проти COVID-19 залишаються рекомендованими і безоплатними. Країна забезпечена вакциною в межах програми COVAX на 2024 рік.

Вакцинація проти COVID-19 може бути проведена згідно з рішенням лікаря за бажанням пацієнта. Вона є рекомендованою, проте не обовʼязковою.

Згідно з позиціями Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ), в Україні пацієнти можуть отримати передусім базовий курс вакцинації (дві дози для дводозних вакцин та одна доза для однодозної Jcovden (раніше Janssen).

Для відновлення імунного захисту проти COVID-19 організму рекомендовано отримання ревакцинальних (бустерних) доз. Станом на зараз, це може бути 2 курси ревакцинації. Рішення щодо 3 ревакцинації проти COVID-19 НТГЕІ розгляне на своєму найближчому засіданні.

 

Усі новини