Кропивничани активно користуються перевагами Урядової програми «Доступні ліки»

Понеділок, 19 червня 2017 12:57

У. Кропивницькому з квітня 2017 року успішно реалізується Урядова програма «Доступні ліки» по забезпеченню мешканців ліками за доступними цінами або безкоштовно при серцево-судинних захворюваннях, цукровому діабеті ІІ типу та бронхіальній астмі.

Про хід виконання програми повідомила начальник управління охорони здоров’я міської ради Оксана Макарук під час апаратної наради сьогодні, 19 червня.

За її словами, у міському бюджеті на 2017 рік на реалізацію Урядової програми «Доступні ліки» передбачені видатки в сумі 3 077,3 тис. грн за рахунок субвенції з державного бюджету.

Затверджені видатки розподілені між 4 закладами охорони здоров'я, а саме: 2 центри первинної медико-санітарної допомоги, окрема амбулаторія загальної практики – сімейної медицини та державний заклад «Спеціалізована медико-санітарна частина № 19 МОЗ України».

- На даний час лікувально-профілактичними закладами комунальної власності міста укладені договори з 12 аптечними закладами: ПАТ «Ліки Кіровоградщини», ТОВ «Аптекар-груп», ТОВ «Інкопмарк Медсервіс», КП «Кіровоградфармація», які виявили бажання взяти участь у даному проекті, - відзначила Оксана Макарук. - Відпуск лікарських засобів здійснюється у 42 аптеках та аптечних пунктах, які розташовані у різних мікрорайонах міста.

За щомісячними статистичними даними МОЗ України лідерами програми наразі в числі інших є і Кіровоградська область. А серед районів Кіровоградщини обласний центр

впевнено займає 2-е місце. Як і в країні в цілому, у місті існує певний дефіцит ліків, пов'язаний з дистрибютерами, поставщиками, імпортерами, який вирішується на рівні МОЗ України.

Оксана Макарук озвучила також статистичні дані виконання програми. Так, станом на 01 червня закладами охорони здоров'я виписано 23 760 рецептів за програмою «Доступні ліки», з них:

серцево-судинні захворювання – 85,6 %;

цукровий діабет – 13,1 %;

бронхіальна астма – 1,3 %.

Аптеки відпустили 17 724 лікарських засобів за виписаними рецептами на загальну суму 770,9 тис. грн, що складає 112,8 % від затверджених видатків на відповідний період або 25,1 % від річної суми.

Лікувально-профілактичні закладами міста провели розрахунки з аптеками на суму 679,1 тис. грн.

Відшкодування у повному обсязі витрат, понесених у зв’язку з реалізацією лікарських засобів, аптечним закладам буде здійснено у червні 2017 року відразу після надходження фінансування.

Усі новини