Кропивничани вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотнi

Четвер, 21 лютого 2019 10:55

Хвилиною мовчання, запаленими свічками пам’яті і покладанням квітів до меморіальної дошки Віктору Чміленку та до світлин Героїв Небесній Сотні вшанували у Кропивницькому загиблих учасників Революції Гідності.

Сотні кропивничан: учасники Євромайдану, представники органів влади, студентська і учнівська молодь, військовослужбовці, духовенство прийшли на площу Героїв Майдану, щоб взяти участь в урочистостях з нагоди п’ятої річниці Революції Гідності та схилити голови у хвилині жалоби за кращими синами українського народу.

- Українці  - нація з гідністю і п’ять років тому ми прийшли на площу Героїв Майдану, адже не могли сидіти вдома, коли зухвало  посягали на нашу гідність, - наголосив у своєму слові громадський активіст Олександр Ратушняк. -  Герої Майдану віддали найцінніше, що мали – власні життя і ніколи не запитають, а що країна зробила для них. Тож ми маємо жити  і пам’ятати про їхній подвиг завжди.

Цього вечора власні вірші декламувала поетеса, учасниця Революції Гідності Олена Горобець. Панахиду за полеглими Героями відслужив єпископ Кропивницький та Голованівський Марк.

- Нашу державу хотіли передати під опіку іншої держави. Але наша молодь - бунтівна, романтична, відчайдушна першою висловила протест проти цього. Тоді держава показала свій оскал і побиття студентів у Києві збурило  повстання всієї України. Кожен тут себе проявив: хтось виявив героїзм, хтось підлість, хтось корисливість, а хтось і звірячу натуру, - звернув увагу кропивничан владика Марк. - Коли Україна була у крові, ще один Каїн скористався ситуацією, нагострив ножа, щоб забрати частину нашої країни, а хотів цілу, щоб знищити її. І почалася війна., яка приховано тривала довгі століття, а тепер перейшла у фазу прямого протистояння. Саме тоді наш народ почав єднатися. Я би дуже хотів, щоб ми сьогодні не розділялися, не шукали кращих чи гірших, а єдналися, щоб протистояти супротивнику і вистояти, захистити свою Батьківщину.

По завершенню мітингу відбулася демонстрація документального фільму про Героя Небесної Сотні Віктора Чміленка.

 

Усі новини