Кропивничани вже підписали понад 10 тисяч декларацій з лікарями первинної ланки

Вівторок, 24 квітня 2018 12:53

З 1 квітня в Україні стартував перший етап медичної реформи, а саме – вибір лікаря первинної медичної допомоги, тобто громадяни мають підписати декларації з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром. На основі цих документів пацієнта закріплять за конкретним лікарем, який буде одержувати оплату в залежності від кількості пацієнтів, а нарахування оплати за цим принципом почнеться з липня.

Таку інформацію сьогодні, 24 квітня, під час прес-конференції у міській раді Кропивницького повідомила начальник управління охорони здоров’я Оксана Макарук. За її словами, Кропивницький активно включився у роботу, і станом на 23 квітня 2018 року кропивничани вже підписали 10,5 тисяч декларацій з лікарями первинної ланки.

Посадовець також зазначила, що ознайомитись із кандидатурами лікарів первинної ланки можна онлайн — на сайті управління охорони здоров’я. Крім самого переліку лікарів є фото та дані про професійну діяльність кожного. Така інформація має допомогти зробити вибір.

Оксана Макарук також повідомила, що для інформування населення щодо реформи, управлінням були запроваджені громадські консультації, на яких лікарі проводять для громадськості роз’яснювальну роботу.

Для того, щоб підписати декларацію з обраним лікарем, необхідно звернутись у заклад охорони здоров’я, при собі мати паспорт та ідентифікаційний код, для дитини — свідоцтво про народження. Договір підписується у двох екземплярах: один для пацієнта, другий — лікарю.

- Для запровадження в дію медичної реформи ми повинні були виконати низку умов: комп’ютеризація закладів охорони здоров’я, підключення їх до електронної бази пацієнтів eHelth та до мережі інтернет, - зазначила Оксана Макарук. - Але найважливіша умова — автономізація медичних закладів, а для цього необхідно реорганізувати їх у комунальне некомерційне підприємство. Тоді заклади зможуть отримувати фінансування від держави на лікування пацієнтів.

Усі новини