Кропивницька лікарня швидкої медичної допомоги отримала надсучасне операційне обладнання

Вівторок, 4 лютого 2020 16:10

Сьогодні, 4 лютого міський голова Кропивницького Андрій Райкович, секретар міської ради Андрій Табалов та начальник управління охорони здоров’я міської ради Оксана Макарук  взяли участь в презентації нового хірургічного обладнання для лапароскопічних та артроскопічних операцій, закуплене для  міської лікарні швидкої медичної допомоги.

Коштом міського бюджету закуплено лапароскопічний хірургічний комплекс для проведення хірургічних оперативних втручань та артроскопії з уретрореноскопом 2019 року випуску виробництва німецької фірми Karl Storz. Його вартість склала понад 5,9 мільйонів гривень.

За словами лікаря – уролога Віктора Мягкого, придбане сучасне обладнання призначене для проведення операцій ендоскопічним доступом - лапароскопічно або гістероскопічно, тобто без виконання класичного розрізу черевної стінки.

- За  48 років, які я працюю в місті, це вперше нам закупили таке обладнання, - наголосив Віктор Мягкий. - Воно дозволяє під час операції значно зменшити травму, провести її безкровно, повноцінно та всебічно діагностувати патологію, скоротити тривалість післяопераційного періоду до 1-2 днів і залишає після втручання гарний косметичний ефект

Лапароскопічна операція — це операція на внутрішніх органах через невеличкі розрізи. До черевної порожнини проникають спеціальним оптичним приладом — лапароскопом. Це трубка, яка має систему лінз і приєднана до відеокамери. Зображення відеокамери виводиться на монітор. Через розрізи вводяться також мініатюрні хірургічні інструменти. Хірург оперує, бачачи операційне поле на екрані монітора.

Артроскопічна хірургія ж являє собою метод малоінвазивного хірургічного втручання, під час якого пацієнт отримує мінімальні пошкодження м'яких тканин. Це істотно полегшує та прискорює після операційне відновлення, а також знижує ризик розвитку післяопераційних ускладнень.

 Головний лікар ЛШМД Руслан Іванов щиро подякував міському голові та міській раді за турботу про лікарню. Адже, починаючи з 2105 –го року в закладі відбулась низка позитивних зрушень.

- Ми вам дуже вдячні за роботу, - сказав Руслан Іванов. – За вашої каденції лікарня отримала новий надсучасний УЗД – апарат, відремонтовано дах урологічного та гінекологічного відділень, нарешті в місті з’явився інсультний центр, ось тепер це надсучасне обладнання, подібного якому немає в жодній лікарні нашої області.

У свою чергу, Андрій Райкович запевнив, що міська влада і далі системно працюватиме, аби лікарні міста ставали  справді європейськими.

- Ваша лікарня має кілька провідних галузевих кафедр: хірургічні відділення, урологічне відділення, травмотологія, низку інших, які потребують передового діагностичного і хірургічного обладнання. Я, як міський голова, депутатський корпус - розуміємо важливість вашого закладу. Тим більше, що лікарня є не просто провідним ургентним закладом, а й за новими стандартами розподілу функцій визначена разом із обласною лікарнею опорним лікувальним центром округу, - наголосив Андрій Райкович. - Усвідомлюючи значимість і роль вашого закладу міська рада виділила з бюджету міста 6 млн. гривень для придбання цього обладнання.

Це вагомі, але початкові кроки в модернізації хірургічної бази лікарні. Аже в планах міського голови – виконати капітальний ремонт наявного хірургічного блоку відповідно до сучасних вимог лікувального закладу подібного рівня. Міська влада також предметно займеться  дитячою поліклінікою на Шевченка. 

- Робота лікаря — це в першу чергу робота  спеціаліста – професіонала найвищого рівня підготовки, закуплене сучасне медичне обладнання – це цінний інструмент в умілих руках. Десятки років наші лікарі ставили на ноги кропивничан своїми золотими руками, тепер їм у цьому допомагатиме надсучасне європейське обладнання, - зауважив Андрій Табалов. - Обов’язок депутатського корпусу - підтримувати важливі для громади міста ініціативи міського голови. Наше спільне завдання зробити комфортними для містян не лише вулиці Кропивницького, але й лікарні. Вітаю колектив закладу від імені всього депутатського корпусу!

Усі новини