Кропивницька міська рада підтримала шахтарів Інгульської шахти ДП "СхідГЗК"

Четвер, 20 травня 2021 16:03

Кропивницька міська рада прийняла звернення д до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України, Міністра енергетики України щодо діяльності Інгульської шахти державного підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат", яка здійснює виробничу діяльність на території Кропивницького.

Депутати міської ради висловили глибоке стурбування соціально – економічною ситуацією на Інгульській шахті та звернулися до Президента  України взяти під особистий контроль розвиток подій на ДП "СхідГЗК".

«Депутати Кропивницької міської ради глибоко стурбовані ситуацією, яка склалася у діяльності Інгульської шахти, яка є структурним підрозділом державного підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат, - йдеться у зверненні. - ДП "СхідГЗК", що входить у десятку найбільших виробників урану у світі та має стратегічне значення для економіки і безпеки України, опинилося у кризовій фінансово-економічній ситуації. Серед основних факторів, які мають негативний вплив на результати фінансово-господарської діяльності підприємства, є такі:

  • затвердження Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, економічно необґрунтованої ціни на урановий оксидний концентрат (75 дол/кг), яка є нижчою за можливу собівартість його видобутку (133 дол/кг);
  • несвоєчасне та не в повному обсязі авансування ДП "НАЕК"Енергоатом"закупівлі уранового оксидного концентрату у ДП "СхідГЗК";
  • відсутність підписаної між ДП "СхідГЗК" та ДП "НАЕК "Енергоатом" Додаткової угоди на реалізацію уранового оксидного концентрату на 2021 рік.

Встановлення економічно необгрунтованої ціни на урановий оксидний концентрат призвело до значних збитків ДП "СхідГЗК", втрати значної частини власних обігових коштів. В умовах недостатнього фінансування, несвоєчасної сплати коштів за поставку уранового оксидного концентрату підприємство вимушене згорнути виконання частини гірничих робіт, немає можливості забезпечити проведення ремонтів та обслуговування обладнання. Систематично відбуваються затримки виплати заробітної плати працівникам підприємства. Через значну кредиторську заборгованість за матеріали та енергоносії підприємство постійно працює в режимі реальної загрози зупинки виробництва. Все це може призвести до надзвичайної ситуації техногенного характеру, забруднення навколишнього природного середовища шахтними водами, значного погіршення екологічної ситуації не лише в Кіровоградській області, а й в центральній Україні.

Для міста Кропивницького зупинка роботи Інгульської шахти ДП "СхідГЗК" матиме вкрай негативні соціально-економічні та екологічні наслідки. На Інгульській шахті працює значна частина мешканців міста Кропивницького. Діяльність Інгульської шахти має негативний вплив на екологічну ситуацію на всій території Кропивницької міської територіальної громади через високий рівень газу радону, що обумовлює високий рівень онкозахворюваності населення. В останні роки працівники Інгульської шахти були ініціаторами і учасниками неодноразових акцій протесту, які проходили у місті Кропивницькому і в Україні, із перекриттям автомобільних доріг державного значення та вимогами до органів влади забезпечити погашення значних сум заборгованості із заробітної плати шахтарям та відновлення виробничої діяльності уранодобувних підприємств. Це створює соціальну напругу в місті.

Враховуючи зазначене, ми звертаємося до Президента України з клопотанням взяти під особистий контроль стан виконання рішення РНБО від 29 січня 2021 року "Про заходи з нейтралізації загроз у сфері атомної енергетики і промисловості" в частині затвердження Концепції державної цільової економічної програми розвитку атомно-промислового комплексу до 2026 року.

Звертаємось до Голови Верховної Ради України із пропозицією організувати виїзні засідання у місті Кропивницький Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування та Комітету з питань енергетики та житлово-комунального господарства з обговорення питань: "Про механізми врегулювання проблемних питань у діяльності ДП"СхідГЗК" та "Про вплив уранодобувної промисловості на стан довкілля та здоров`я населення Кіровоградської області і міста Кропивницький".

Звертаємось до Кабінету Міністрів України, Міністерства енергетики України стосовно вжиття дієвих заходів щодо виведення з кризової ситуації ДП"СхідГЗК", а саме:

  1. прийняття постанови Кабінету Міністрів України "Про заходи щодо стабілізації ціни на урановий оксидний концентрат вітчизняного виробництва". Це дозволить віднести урановий оксидний концентрат до переліку товарів, які підпадають під дію Закону України "Про ціни та ціноутворення", та закріпить за Міненерго повноваження затверджувати ціну на урановий оксидний концентрат з рентабельністю на рівні 8%;
  2. вжиття необхідних заходів щодо підписання додаткової угоди між ДП "НАЕК "Енергоатом" і ДП "СхідГЗК" на поставку уранового оксидного концентрату  на 2021 рік;
  3. встановлення економічно обґрунтованої ціни на урановий оксидний концентрат вітчизняного виробництва із врахуванням фактичної собівартості його виробництва;
  4. прийняття рішення щодо інтеграції ДП "СхідГЗК" у структуру ДП "НАЕК "Енергоатом" (злиття компаній);
  5. затвердження Державної цільової програми радіаційного і соціального захисту населення Кіровоградської області та міста Кропивницького;
  6. внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо збільшення видатків Міністерству енергетики України на фінансування нової бюджетної програми "Державна підтримка уранодобувного підприємства на збільшення статутного капіталу з метою поповнення власних обігових коштів ДП "СхідГЗК" у сумі 2,2 млрд.грн..

Про результати розгляду звернення просимо проінформувати депутатів Кропивницької міської ради»

Усі новини