Кропивницьким школярам пропонують оплачувати шкільні обіди без готівки

Четвер, 11 лютого 2021 17:28

В закладах освіти Кропивницького відновлюють систему безготівкової оплати за шкільні обіди. Про це сьогодні, 11 лютого, повідомила начальниця управління освіти Лариса Костенко.

Заклади освіти міста активно переходять на сучасні інноваційні технології. А карантинні заходи, спричинені поширенням коронавірусу, лише пришвидшили ці процеси. Сьогодні діти повернулися до традиційного навчання, до звичного активного життя. Тож нині особливо важливо організувати не лише безпечний освітній процес, але й запровадити протиепідеміологічні заходи в закладах харчування. Це і стало головною причиною  поновлення системи безготівкової оплати учнями обідів.

Ще із 2016 року ПриватБанк почав запроваджувати безкоштовні термінали в навчальних закладах обласного центру. Картки Юніор оформляються безкоштовно, вони  не є кредитними. Сьогодні розрахуватися без готівки за шкільні обіди можна у майже всіх школах Кропивницького. Серед інших шкіл і ЗОШ №20.

- Ми разом з дітьми освоюємо новий термінал. До карантину у нас він був старого зразка, а зараз сучасний, - ділиться враженнями Ірина Мельниченко, працівниця буфету їдальні ЗОШ №20. - Цей термінал дає змогу діткам розраховуватися безконтактно - карткою чи телефоном. Сучасні діти дуже просунуті, швидко освоюють сучасні технології. Адже це зручно, швидко, просто і гігієнічно - діти не контактують з брудною готівкою. Приклав картку чи телефон до термінала і все. Поки, на жаль, не можу сказати, що всі діти розраховуються карткою.

- Мені дуже подобається користуватися карткою, - розповідає Богдан, учень ЗОШ №20. - Це зовсім не важко, це простіше ніж грішми. Я не боюсь їх загубити. І ще, мені не потрібно чекати на решту, якої так часто немає у буфеті. А коли гроші закінчуються, мама швидко поповнює картку і я відразу можу купити ще одну булочку.

Отримати картку можна лише за добровільною згодою батьків. Рішення про користування програмою банку приймається батьками та керівництвом школи лише колективно. Співпраця учбових закладів з ПриватБанком надає батькам найсучасніші інструменти контролю за витратами своїх дітей.

- До березня минулого року, ще до запровадження карантину, більше 50% учнів активно користувалися банківськими картками, - розповідає Олександр Євміна, директор гімназії №9. - Сьогодні ж, зважаючи на гостру необхідність впровадження протиепідемічних заходів у навчальних закладах, ми плануємо запровадити стовідсоткові оплати за харчування без готівки. Уявіть на хвилину  найпростішу ситуацію: працівник буфету спочатку бере у дитини готівку, потім мусить і решту дати, і булочку. Така ситуація просто неприпустима.

Введення безготівкових розрахунків у навчальних закладах міста оптимізує роботу їдалень у закладах освіти: швидкість обслуговування за карткою забезпечує прозорість оплати харчування дітьми та батьківських внесків, підвищує безпеку школярів - мінімізує контакт дітей з хвороботворними мікроорганізмами, які присутні на готівці, убезпечує від крадіжок готівки. А ще,  що не менш важливо - підвищує рівень фінансової грамотності дітей та їх батьків.

- Ще п'ять років тому управління освіти звернулося до банків щодо умов встановлення терміналів у школах міста, - повідомила Лариса Костенко, -  Найкращі умови були запропоновані одним банком  і розпочалась копітка робота з організації безготівкової оплати за харчування. Оплата банківськими картками - це не лише один з елементів протиепідемічних заходів у школах міста, але і  фінансової грамотності школярів.

Фото: https://medium.com

Усі новини