Кропивницький очолив п’ятірку мiст-лiдерiв за прозорістю влади

Середа, 12 квітня 2017 18:56

Сьогодні, 12 квітня, у Києві в Українському кризовому медіа-центрі відбулася презентація дослідження в рамках проекту «Розбудова прозорості в містах України», який провели  Transparency International Україна спільно із Інститутом Політичної Освіти.

Експерти дослідили 25 обласних центрів, а також Маріуполь, Сєверодонецьк і Білу Церкву. За рівнем прозорості Кропивницький отримав 54,9 балів зі 100, Київ – 54,45, а Івано-Франківськ – 54,3. У п’ятірку лідерів також увійшли Миколаїв і Львів із 50,1 і 48,1 балами відповідно”

- На сьогоднішній день в Україні відбувається процес децентралізації. Дедалі більше фінансових ресурсів йде у регіони. Якщо не збільшити рівень підзвітності на локальному рівні, є великі ризики збільшення там корупції. Тому за допомогою громадських ініціатив ми сподіваємося значно підвищити прозорість міст. Адже без цього усю користь децентралізації може бути нівельовано, – наголосила керівник проекту «Розбудова прозорості в містах України» Transparency International Україна Катерина Цибенко.

- Ми запросили представників 25 міськрад до співпраці. Багато хто вже відгукнувся. І це вселяє надію в те, що місцева влада готова підвищувати прозорість, забезпечувати відкритість всіх важливих процесів, а не тільки формально передбачених законом. Все це для того, щоб посилити боротьбу з корупцією, як того хочуть люди, та посилити суспільний контроль. По завершенню пілотної стадії вже цього місяця ми запросимо ще 75 мерій до співпраці. Вже зараз ми маємо перші результати дослідження, а це тільки початок, – відзначив експерт Інституту Політичної Освіти, головний дослідник проекту Олександр Солонтай.

Перше місце у рейтингу прозорості посів Кропивницький. У лідери місто вивела доступність та структурованість інформації на офіційному веб-сайті Кіровоградської міської ради, який було реорганізовано у 2016 році. Новий сайт став значно зручнішим, інформація на ньому упорядкована, існує доступ до багатьох документів органів місцевого самоврядування, висвітлюються різноманітні аспекти життя територіальної громади міста. Утім, на веб-сторінці немає деяких найновіших тенденцій, таких, наприклад, як стеження за рухом міського транспорту онлайн. Тому рейтинг міста хоч і є найвищим, але кількість здобутих балів могла б бути значно більшою, відзначили організатори дослідження.

Джерело: http://ti-ukraine.org/

Усі новини