Кропивницький разом із усією Україною вперше відзначає День Української Державності

Четвер, 28 липня 2022 15:52

Сьогодні, 28 липня, українці  вперше відзначають День Української Державності. Свято започатковане іще торік - під час урочистостей до Дня Незалежності Президент України підписав відповідний указ. Символічно, що це свято поєдналося із Днем хрещення Русі-України.

Нове державне свято має на меті утвердження спадкоємності ідей українського державотворення, збереження історичної справедливості, яку намагається спотворити російська пропаганда.

Уряд затвердив перелік заходів з нагоди святкування Дня Державності, що мають традиційний для таких дійств зміст і включають церемонію урочистого підняття Державного Прапора, покладання квітів до пам’ятників та молебнів про Україну.

Відтак, урочистості у Кропивницькому розпочались біля пам'ятника Тарасу Шевченку із підняття Державного Прапора — цю почесну місію виконали учасники бойових дій повномасштабної війни України з російськими окупантами — військовослужбовці бригади територіальної оборони.

Одночасно  в місті до інших пам’ятних знаків та пам’ятників видатним діячам українського державотворення, борцям за свободу і незалежність України лягли квіти від курсантів Державного університету внутрішніх справ, що перебазувався у Кропивницький із Маріуполя.

Ключовим моментом урочистостей стало вшанування кропивницьких волонтерів, які з перших днів повномасштабної війни працюють на невидимому фронті.

Нагороди та відзнаки від Кіровоградської області вручили начальник обласної військової адміністрації Андрій Райкович та голова обласної ради Сергій Шульга; а відзнаки від Кропивницької міської ради  — заступник міського голови Олександр Мосін та секретар міської ради Олег Колюка.

Так, почесними грамотами Кропивницької міської ради та виконавчого комітету нагородили учасників ХХVI Дефлімпійських ігор у Бразилії: Владислава Гриценка, Олександра Костика та Сергія Фоміна, а також громадську діячку і волонтерку Інгу Дуднік. Грамотою міської ради та виконавчого комітету нагороджено директорку дошкільного навчального закладу № 16 “Дружба” Людмилу Вознюк.

Прикметно, що Перемогу в Україні наближають навіть діти, свої нагороди отримали і наймолодші волонтери.

Цього дня представники релігійних конфесій Кіровоградщини долучилися до спільної міжконфесійної молитви за Перемогу, за мир та процвітання Української Держави.

А завершилися урочистості біля пам'ятника Великому Кобзарю  процедурою спецпогашення нової марки “Доброго вечора, ми з України”, ескіз  якої обирали шляхом народного голосування у Дії, на сайті та у соцмережах Укрпошти. До Андрія Райковича, Сергія Шульги та  очільниці  Кіровоградської дирекції "Укрпошта" Тетяни Капустіної  під час спецпогашення приєднався керівник фермерського господарства Олексій Цокалов, адже нова марка розкриває жартівливу тему “тракторних військ” і серйозну значимість українських аграріїв у цій війні загалом.

До участі у заходах, приурочених Дню Української Державності, долучився   і Новенський старостинський округ -  на селищному кладовищі до могили учасника АТО,  Олега Безкровного, поклали квіти староста Любов Марченко, начальник відділу з питань інфраструктури Новенського старостинського округу Кропивницької міської ради Ірина Глушаєва та батьки загиблого.

Усі новини