Кропивницький стане п’ятим містом України, рада якого підключиться до моніторингового порталу «DOZORRO»

Четвер, 19 квітня 2018 15:41

Можливості порталу, який замовники міста можуть використовувати для більш ефективного і фахового здійснення власних закупівель, презентував у приміщенні міської ради Кропивницького фахівець із впровадження аналітичних інструментів TI Ukraine Ілля Бібов.

Портал «DOZORRO» - це недержавна платформа, за допомогою якої можна здійснювати контроль за процесом закупівель. На порталі будь-який учасник закупівельних процесів – громадські активісти, аналітики, підприємці – може написати відгук чи скаргу про виявлені помилки у закупівлі. Самі ж замовники, якими виступають міські комунальні підприємства, управління і відділи міської ради, можуть оперативно реагувати на такі відгуки, попереджувати виникнення порушень і якісно проводити закупівлі задля економії бюджетних коштів. У той же час замовник зможе навіть скаржитись у системі на недобросовісних учасників закупівель.

- Міська рада зможе спостерігати як проводять закупівлі її структурні підрозділи, які вони допускають порушення і чи реагують на ті відгуки, що лишають їм громадські активісти та учасники закупівель, - відзначив Ілля Бібов.

Наразі до DOZORRO-спільноти приєдналось 15 великих замовників України, серед яких тільки чотири міські ради: Харківська, Київська, Маріупольська та Покровська.

- Наголошу, що мета підключення до порталу – не каральна. Це можливість для замовників виправити помилки у тендерній документації, часто навіть технічні, до того як стане пізно вже щось робити, - зауважив голова ГО «Центр медіарозслідувань «Прозоро» Павло Лісниченко. - Портал є аналітичним і дає можливість швидкого контакту з громадськими контролерами та учасникам. Це також можливість оцінити бізнес, заявити про тих горе-підприємців, які не хочуть працювати якісно.

Активісти наголосили на тому, що відкриття для міської ради, її виконавчих органів, окремого кабінету користувача порталу «DOZORRO» є одним із пунктів плану підвищення рівня прозорості та доступності міської ради Кропивницького, що запропонувала ГО «Центр медіарозслідувань «Прозоро» у рамках проекту «Кропивницький: шлях до 100». Цей проект здійснюється у рамках проекту «Розбудова прозорості в містах України», що реалізує українське відділення глобальної мережі Transparency International за кошти Фонду демократії ООН (UNDEF).

Усі новини