Кропивницький став переможцем конкурсу муніципальних проектів «Відкриті дані» і буде учасником проекту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні»

Вівторок, 20 лютого 2018 14:21

Кропивницький став одним із переможців Всеукраїнського конкурсу муніципальних проектів “Відкриті дані для міста”, організованого у рамках проекту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах” за сприяння Державного агентства з питань електронного урядування України.

Про це повідомив міський голова Андрій Райкович перед початком чергового засідання десятої сесії міської ради сьогодні. 20 лютого. Місто Кропивницький стане учасником проекту разом із двома іншими українськими містами: Івано-Франківськом та Житомиром.

- В Україні в продовж останніх двох років значно зріс попит саме на інформацію у форматі відкритих даних, - відзначив Андрій Райкович. - Найкращі міжнародні практики свідчать, що держава повинна відкривати ті дані, що користуються найбільшим попитом. Саме такий формат інформування громадян сприяє покращенню якості прийняття управлінських рішень, надає можливість громадянам бути залученими до життя міста, до комунікації з владою та приваблює інвесторів.

Відкриті дані міст - це дані про життєдіяльність міста, викладені у відкритий доступ з можливістю повторного використання. Оприлюднення відкритих даних покращує якість управління містом та ухвалення рішень на місцевому рівні. Це також сприяє розвиткові пріоритетних для міста галузей, залученню нових інвестицій, створенню інноваційних бізнес-проектів, пропонує громадам якісні сервіси.

Що дають відкриті дані? Вони підвищують рівень прозорості та підзвітності у діяльності органів місцевого самоврядування, підвищують рівень залученості громадян в державному/місцевому управлінні, сприяють більш ефективному використанню державних/місцевих расурсів, дозволяють покращити якість надання публічних послуг та сприяють розвитку інноваційного бізнесу та створенню соціально корисних сервісів

Проект “Відкриті дані для міст” реалізується за сприяння Державного агентства з питань електронного урядування України, Фонду Євразія (Проект міжнародної технічної допомоги “Прозорість і підзвітність у державному управління та послугах (TAPAS)”) та ГО "Агенції журналістики даних".

На конкурсній основі серед 20-ти міст України, які виявили бажання взяти участь у Проекті, обрано три міські ради: Житомира, Івано-Франківська та Кропивницького.

У процесі підготовки до реалізації проекту спільно з фахівцями виконавчих органів міської ради буде здійснено аудит даних, визначено перелік пріоритетних наборів даних, створено портал з відкритих даних міста а обласний центр буде приєднано до Хартії відкритих даних.

Підписання меморандуму про співпрацю заплановане 02 березня 2018 року у Києві, у Будинку Уряду, в прес-центрі Кабінету Міністрів України.

Усі новини