Кропивницький відзначає сьогодні шосту річницю української назви міста

Четвер, 14 липня 2022 17:00

Місто Кропивницький відзначає іменини сьогодні, 14 липня. Саме цього дня шість років тому Верховна Рада України прийняла рішення про зміну комуністичної назви Кіровоград на українську — Кропивницький.

Цього дня до пам’ятника відомому українському драматургу, засновнику українського театру Марку Лукичу Кропивницькому, котрий встановлено біля музично-драматичного театру, що носить його ім’я, принесли квіти небайдужі кропивничани. Доєдналися до них і заступник міського голови Олександр Мосін та секретар міської ради Олег Колюка.

- Це важлива подія, бо Марко Кропивницький — засновник українського театру і те, що Верховна Рада присвоїла його ім’я українському місту свідчить про важливість цієї постаті не тільки для нашого обласного центру, а й для всієї України. Важливо пам’ятати про такі події, бо ми позбулися радянських, комуністичних маркерів, а набули натомість саме українських, пов’язаних з нашим краєм, з нашими видатними діячами культури. Процес дерусифікації і деколонізації триває, тож нам важливо дбати про своє, українське, про історичне коріння і фіксувати це в об’єктах топоніміки, - відзначив Олег Колюка.

Наступний крок, на який чекають жителі Кіровоградщини — зміна назви області. Це стане можливим після війни, коли народні обранці зможуть внести зміни до Конституції України.

Усі новини