Кропивницький з року в рік стає доступнішим для людей з інвалідністю

Субота, 21 грудня 2019 16:47

Сьогодні, 21 грудня, у міській раді Кропивницького відбулося засідання міського комітету забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.

На  засіданні під головуванням заступника міського голови Олександра Мосіна керівники виконавчих органів прозвітували про виконання доручень, наданих попередніми рішеннями Комітету та розглянули нові пропозиції щодо створення у Кропивницькому безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю.

Так за інформацією начальника управління розвитку транспорту та зв’язку Віктора Житника, у період з 2016 по 2019 рік за кошти міського бюджету було закуплено 64 транспортні засоби, які пристосовані для перевезення людей з інвалідністю.

- Всі закуплені автобуси і тролейбуси мають низький рівень підлоги, це транспорт європейського рівня, переваги якого ви всі вже мали змогу відчути, - зауважив Віктор Житник. - Відкидні пандуси, проінструктований персонал, який допомагає візочникам піднятися в автобус чи тролейбус і спуститися, а також весь комунальний пасажирський транспорт обладнаний кнопками виклику водія. Також є звуковий супровід маршруту і оголошення зупинок.

Віктор Житник розповів, що КП “Електротранс” надає спеціальну послугу для людей з інвалідністю: чекаючи на зупинці комунальний транспорт, можна подзвонити диспетчеру підприємства за номером 095 726 09 39 і він надасть інформацію про найближчий автобус чи тролейбус, який іде за маршрутом, необхідним пасажиру. Також диспетчер зв’яжеться з водієм, аби він надав допомогу при посадці у транспорт.

Начальник управління розвитку транспорту та зв’язку додав, що питання поліпшення пасажироперевезень перебуває на постійному контролі міського голови. Наразі ведуться перемовини про закупівлю приватними перевізниками пристроїв для озвучування маршрутів.

У свою чергу. начальник управління торгівлі та побутового обслуговування населення Сергій Горбовський зазначив, що у кожному супермаркеті, магазині наказом визначено працівника, який відповідає за обслуговування маломобільних груп населення та супроводження осіб з інвалідністю, а також є спеціально облаштовані каси для обслуговування такої категорії покупців. Сергій Горбовський також зауважив, що при повідомленні про відкриття торговельного закладу акцентується увага на наявності поручнів, пандусів та кнопки виклику, а у разі відсутності — власники повинні обладнати приміщення відповідним чином. Посадовець зауважив, що біля супермаркетів є спеціально виділені місця для паркування автомобілів, якими користуються люди з інвалідністю. Ці об’єкти контролюються охоронцями закладу, які не допускають  неправомірного їх зайняття.

В.о. начальника головного управління ЖКГ Тетяна Савченко повідомила, що у місті працює 11 світлофорних об’єктів з озвучкою. На виконання доручення за підсумками попереднього засідання комісії, виконано капітальний ремонт тротуарної частини по вулиці Великій Пермській до вулиці Кропивницького. Тетяна Савченко також зауважила, що всі капітальні ремонти доріг, які виконувались останнім часом, передбачали облаштування тротуарної частини. За її словами, у 2019 році у центральній частині міста облаштовано чотири з’їзні пандуси, а за кошти міського бюджету та ЖЕО на вимогу містян встановлено п’ять пандусів біля житлових будинків та змонтовано два підйомники.

Начальник управління освіти Лариса Костенко поінформувала, що дванадцять закладів освіти мають вільний доступ для дітей із захворюванням опорно-рухового апарату, всі інші мають кнопку виклику. У 2019 році встановлено п’ять пандусів біля приміщень навчальних закладів.

- В кожному закладі, де навчаються дітки з особливими потребами, ми облаштовуємо санітарні вузли, - зазначила Лариса Костенко. - Але не тільки пандуси створюють доступність, а готовність самого навчального закладу дати кожній дитині якісну освіту.

Насамкінець начальник управління капітального будівництва Сергій Білокінь повідомив, що у 2018 році набрали чинності ДБН щодо інклюзивності будівель і споруд. Ці норми поширюються на проектування, будівництво нових та реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт та технічне переоснащення існуючих житлових будинків та громадських будiвель і споруд, а також на розумне їх пристосування з урахуванням потреб маломобільних груп населення.

Усі новини