«Крути. 100 років битви»: в музеї Осмьоркіна у Кропивницькому вшанували героїв визвольних змагань в Україні

Середа, 30 січня 2019 09:42

У Кропивницькому в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна з нагоди відзначення Дня пам’яті Героїв Крут відбувся публічний показ документально-художньої стрічки «Крути. 100 років битви», прем’єра якої відбулася в минулому році саме 29 січня на телеканалі НЛО TV.

Співробітники музею та всі, хто завітав цього дня  до музейного кінозалу, з щемом в серці переглянули фільм, сюжет якого з елементами реконструкції побудовано навколо трьох юнаків, котрі до цього не тримали зброї в руках, але вирушили на вирішальний для країни бій, що закінчився для кожного з них по-різному. Через сто років випливають досі не відомі факти про трагічну і водночас героїчну битву 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути, що за 130 км від Києва, та відповідь на головне питання – що змусило цих та інших молодих хлопців з різних міст і різних верств йти добровольцями воювати за Україну?!

Як зазначає автор сценарію Оксана Мовчан: «Ми хотіли більше розповісти про тих, хто брав участь у бою, щоб допомогти глядачам зрозуміти, що штовхнуло молодих людей з різних кінців країни на захист столиці сто років тому. Про бій під Крутами під час СРСР не говорили нічого, а потім навпаки – з’явилося багато міфів навколо тих подій. Ми намагалися з’ясувати і показати як усе було насправді».

Знімальній групі проекту вдалося розшукати нащадків Крутян, які і через сто років, тюрми і переслідування змогли зберегти про них пам’ять. До речі, зйомки фільму відбувалися не лише у Києві, Львові, а й в Кропивницькому, де журналісти зустрілися з Оленою Леонтович - племінницею Володимира Шульгина, який будучи організатором і керівником Української студентської громади у Києві, загинув під Крутами і похований на Личаківському кладовищі у Києві, а в його рідному місті одна з вулиць названа на честь героїчної родини Шульгиних.

«Крути – це один із таких моментів, коли не можна бути байдужим до уроків історії», - саме так презентував фільм продюсер та ідейний його натхненник Вахтанг Кіпіані, який є головним редактором інтернет-видання «Історична правда» та однойменної телепередачі на каналі ZIK, журналісти якого на чолі з режисером Богданом Ільчишиним і створили цей відеопроект, адресований, перш за все молоді. Недаремно директор телеканалу Іван Букрєєв відзначив: «Ми не випадково показуємо стрічку «Крути. 100 років битви» на молодіжному розважальному телеканалі. Адже НЛО TV не тільки гумор, розваги й «відключення мозку». Ми також прагнемо розповідати нашим глядачам, а це здебільшого молоді люди у віці 14-25, про важливі події в нашій історії зрозумілою для них мовою, без стислих канцеляризмів підручників з історії, легенд та міфів. Важливо, щоб молодь знала і, що набагато важливіше, розуміла власну історію. Треба пам’ятати, що за безсумнівним героїзмом одних у історії часто ховається зрада та боягузтво інших».  

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини