Куценківські літературно-краєзнавчі читання у Кропивницькому присвятили 80-річчю області

Понеділок, 18 лютого 2019 13:56

У Кропивницькому, в літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого відбулися ХІІ обласні літературно-краєзнавчі читання Цьогоріч їх присвятили 80-річчю утворення області.

Спільний проект музею І.К. Карпенка-Карого, Кіровоградської обласної організації Національної спілки краєзнавців та обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. В.Сухомлинського вже давно став візитівкою не тільки міста, а й всієї області, трибуною для обміну здобутками та відкриттями у галузі краєзнавства.

Започатковані читання були у 2008 році на честь знаного в Україні вченого, літературознавця, доктора філологічних наук, професора КДПУ ім. В. Винниченка, члена НСПУ - Леоніда Васильовича Куценка. Саме він відкрив широкому загалу ім’я одного з найкращих поетів української діаспори Євгена Маланюка, дослідив цікаві сторінки життя Дмитра Чижевського, Миколи Зерова, Миколи Куліша, Миколи Вороного, Юрія Дарагана, Леоніда Чернова-Малошийченка, Миколи Чирського та багатьох інших.

Як свідчить статистика заходу, за період минулих років 17 із 21-го району області були представлені на читаннях трьома сотнями доповідачів.

Розпочалися читання з вітальних промов заступника начальника управління культури і туризму міської ради Нелі Чорної, голови обласної спілки краєзнавців України Олега Бабенка та в. о. директора літературно-меморіального музею І.К.Карпенка-Карого міста Кропивницького Лариси Хосяінової.

У рамках заходу старший науковий співробітник музею Тетяна Ревва ознайомила присутніх з виставкою «Тобі, Кіровоградщина: історія міста у книгах, листівках, путівниках». В експозиції були представлені видання краєзнавчого характеру та листовні картки з фондів музею, які висвітлюють історію розвитку нашої області.

У читаннях взяли участь понад два десятки доповідачів з обласного центру та районів області, серед яких викладачі ЦДПУ ім. В. Винниченка, музичного коледжу, співробітники музеїв, бібліотек, обласного архіву, вчителі та творча інтелігенція.

Більшість виступів була присвячена становленню та розвитку області, її історичному минулому, бурхливому сьогоденню. Цікавими були доповіді про відомих уродженців краю: Миколу Петрова, Миколу Білана, Лідію Горячко, Олександра Кердіваренка, Віктора Погрібного, Яра Славутича, Федора Сарана та ін.

Учасникам зустрічі продемонстрували фільм із серії «Світ у чуттєвих образах», присвячений скульптору Віктору Френчку. Спеціально для події митець передав до музею скульптурний портрет Леоніда Куценка та ескіз меморіальної дошки літературознавцю.

Куценківські читання ще раз засвідчили зростання наукового потенціалу краю, його вагому роль у примноженні духовного багатства всієї держави.

Усі новини