“Лебедина вірність” кропивницького музичного дуету родини Притул

Понеділок, 7 листопада 2022 17:12

У Кропивницькому в літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого відбулася літературно-музична зустріч «Літа на зиму повернули», присвячена ювілярам Борису та Валентині Притулам – відомому на Кропивниччині музичному дуету «Лебедина вірність». Борису Васильовичу 01 листопада виповнилося 85 років, а його дружині у травні – 80. Їх долі поєдналися десять років тому, але обоє дякують Богові за такий поворот життя.

Колектив музею активно співпрацює з чудовою творчою парою майже чотири роки. За цей час у будинку Тобілевичів було презентовано три поетично-пісенні збірки Бориса Притули – «Ліричне багатоголосся» (2019), «Україно, зоре непогасна!» (2020) та «Калиновий заспів» (2021). Подружжя бере участь у численних музейних творчих заходах. Дивовижна молодість душі, оптимізм і доброзичливість Притул роблять їх товариство бажаним і привабливим для багатьох.

Борис Васильович – знана і шанована людина не тільки у нашому краї, а й в усій Україні. Композитор, хормейстер, кандидат педагогічних наук, відмінник народної освіти, заслужений діяч мистецтв України.

Виставку, присвячену Борису Притулі, науковці готували з особливим почуттям приязні і вдячності. Світлини, документи, газетні і журнальні публікації, книги, брошури розповіли про батьків Бориса Васильовича, його навчання у Завадівській восьмирічній школі, кіровоградському машинобудівельному технікумі, службу в армії, де і виявився співочий талант командира відділення артилерійської розвідки сержанта Притули. Два роки після армії він працював ливарником в артілі «Хімик», але остаточний вибір все ж було зроблено на користь музики.

Кіровоградське музичне училище, Одеська консерваторія, завідування кафедрою музично-педагогічного факультету педінституту нашого міста, аспірантура, захист кандидатської дисертації, звання доцента, близько 50 наукових праць, керівництво студентською академічною хоровою капелою – лише пунктирний перелік окремих професійних віх Бориса Притули.

Без відриву від викладацької роботи він майже 30 років керував хором «Барвінок» заводу ім. Таратути та п’ять років здійснював художнє керівництво обласною філармонією. У 2006 році Борису Притулі присвоєно звання Заслуженого діяча мистецтв України.  Тривалий час очолював журі Всеукраїнського конкурсу «Калиновий спів».

На заслуженому відпочинку Борис Васильович вдосконалює майстерність гурту «Берегиня» при завадівській бібліотеці-філії №10 Міської централізованої бібліотечної системи. Там і познайомився з пані Валентиною.

Для учасників творчої зустрічі ювіляри влаштували справжній концерт. Кілька власних поезій Борис Васильович присвятив дружині.

Цикл віршів Притули про українсько-російську війну, що зараз триває, нагадав про те, у який трагічний час ми живемо і якою дорогою ціною оплачується наша незалежність.

З ювілеєм зрілості і мудрості Бориса та Валентину Притул вітали рідні, друзі, колеги та учні.

 

Усі новини