Літературні голоси всієї області звучали у меморіальному музеї Карпенка –Карого у Кропивницькому

Понеділок, 20 травня 2019 15:17

У суботу, 18 травня, з нагоди  Всесвітнього дня музеїв, до літературно-меморіального музею І.К. Карпенка-Карого завітало багато гостей. Свято розпочалося з презентації виставки «Літературні голоси Кіровоградщини», яка висвітлює історію літературного життя нашої області за 80 років крізь призму історії найбільш відомих за цей період літературних об’єднань, студій, спілок, творчих клубів письменників. Вони залишили свій помітний літературний слід на Кіровоградщині, деякі успішно продовжують творити і нині.

1947 - рік заснування літературного об’єднання «Степ», члени якого були і залишаються активними учасниками літературного та культурно-духовного процесів на Кіровоградщині та в Україні. Творчі зустрічі зі шкільною та студентською молоддю, видавнича робота, координація діяльності районних та літературних студій, редакційна робота (відродженому на початку 90-х журналі «Степ») – лише невелика частина роботи «степівчан».

Небувалий розквіт літератури у 1960–і рр. сприяв народженню різноманітних мистецьких клубів, літературних об’єднань. Не виключенням був і Кіровоград, де з’явилися молодіжні студії «Бригантина» (1963) та «Сівач» (наприкінці 1968 р.).

У місті був створений обласний осередок Спілки письменників України. За ініціативи письменницької організації було започатковано обласний літературний конкурс ім. Валерія Гончаренка для молодих авторів, обласну літературну премію ім. Євгена Маланюка. На сторінках часопису спілчан «Вежа» друкуються твори маловідомих і сучасних письменників, публікується хроніка культурно-мистецького життя. Обласна організація НСПУ займається  підтримкою творчої молоді, примноженням та збереженням літературно-мистецької спадщини нашого краю.

Очільник обласної організації НСПУ Василь Бондар подарував музею у святковий день кілька десятків оригінальних листів поетеси-землячки Ганни Берізки.

У Кропивницькому у різні часи були створені: літературний клуб «Євшан» (1999), творче об’єднання «Парус» (2000), Кіровоградська обласна організація Всеукраїнської творчої спілки «Конгрес літераторів України» (2008), літературно-музичний клуб «Крила» ( поч. 2000-х), літературний клуб «Паралелі і меридіани» (2001).

Активне творче життя вирує не тільки у Кропивницькому, а й у районних центрах, де діють літературні студії, мистецькі клуби. Серед них: «Бобринецька літературна студія «Спадок», Добровеличківська районна літературна студія «Пролісок», творче об’єднання «Сузір’я Долинщини», Компаніївська літстудія «Вершники», Новоукраїнська літстудія «Ранок», літературний клуб «Джерело» м. Олександрія, літоб’єднання «Крила» смт Олександрівка та ін.

Літературна Кіровоградщина багата на таланти. І новостворена виставка - яскраве тому свідчення.

«Любов і пісня - два її крила» - так назвали зустріч з поетесою, пісняркою, авторкою 8 книг та більше сотні пісень, лауреаткою премії імені Арсенія Тарковського, члена НСПУ та творчих об’єднань «Степ», «Парус» Наталією Бідненко із села Червона Поляна Добровеличківського району.

Наталія Бідненко - упорядник антології поезії добровеличківських літераторів, членів однієї  з найстаріших літстудій області «Пролісок». Поетеса розповіла про свою творчість та зв’язки і співпрацю з Добровеличківським краєзнавчим музеєм, з композиторами і виконавцями її пісень Андрієм Шульгою, Олександром Калашником і його гуртом «Петриківські козаки». У запису прозвучали прекрасні пісні на вірші пані Наталії.

«Майбутнє виростає з минулого» - цілий триптих заходів або усний журнал, який представили митці  із творчого об’єднання «Сузір’я Долинщни» та фолькгурту ПК залізничників «Калина». Гурт очолює поет, етнограф, співак і прозаїк Володимир Яремчук. Він презентував свою колекцію старовинних рушників, разом з «калинівцями» потішив публіку народними та авторськими піснями. Виступ долинчан справив неабияке враження на гостей.

«З Болгарією в серці» - такий кулінарно-туристичний захід представила болгарська община «Нашите хора» на чолі  з Сергієм Осадчим. Він нещодавно повернувся з Болгарії, де взяв участь у 16 міжнародному молодіжному фестивалі «З Болгарією в серці». Пан Сергій розповів про подорож і провів майстер-клас з приготування смачного болгарського блюда - манжі.

Під час свята відбулася презентація Новоукраїнської літстудії «Ранок». Її очільник - поет, бард і гуморист, член «Степу» Олександр Антоненко представив талановиту колегу-поетесу Наталію Андріяш. Присутні ознайомилися з виставкою ілюстрацій художника В. Гребенюка до повісті І. Нечуя-Левицького» Кайдашева сім’я», дізналися про майбутній альманах «Новоукраїнка літературна».

Учасники свята переглянули документальний фільм Сергія Маслобойщикова «Дві сім’ї» про родинні зв’язки двох знакових для нашого краю родин Тобілевичів та Тарковських. Вибір фільму не випадковий, адже життя представників обох родин тісно пов’язане з будинком, у якому нині розміщено музей. Після перегляду відбулося жваве обговорення стрічки, до якого долучився літературознавець, доктор філологічних наук, професор Григорій Клочек.

Усі новини