«Майбутнє музеїв: відновлення і переосмислення»: як колектив музею Осмьоркіна долає карантинні випробування

Вівторок, 18 травня 2021 17:01

Щороку, 18 травня, відзначається Міжнародний день музеїв. Зазвичай у цей святковий день всі музеї гостинно відчиняють свої зали для відвідувачів, однак нинішні карантинні вимоги вносять свої корективи у святкування та організацію проведення різних заходів, які частіше проходять взагалі онлайн.

Цьогорічне свято проходить під девізом: «Майбутнє музеїв: відновлення і переосмислення». І це досить знаково, оскільки суспільна роль музеїв змінюється. Фактично музеї є культурними центрами, які функціонують як платформи, де творчість поєднується зі знаннями, а відвідувачі можуть так само творити, ділитися та взаємодіяти.

Як колективу художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна вдається успішно долати «карантинні випробування» і зберігати статус популярного закладу культури та мистецтва, куди із задоволенням приходять молодь і відвідувачі поважного віку, кропивничани і гості міста, шанувальники образотворчості і взагалі всі, хто бажає отримати позитивні емоції та натхнення, розповідає його директорка Віта Чернова:  “Музей став іще більш відкритим і доступним. Минулий та й нинішній роки для колективу художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна є особливими. По-перше, ювілейними: у 2020-му році ми відзначали 35-річчя створення музею, цього року - 155-річчя з дня народження талановитого архітектора Якова Паученка. Хоч і не всі із запланованих заходів були проведені, але  мистецьких заходів – виставок, акцій, пленерів, конкурсів, арт-проєктів, творчих зустрічей та концертів відбулось чимало. По-друге, випробувальними, оскільки працювати нам доводиться в нових, абсолютно незнайомих карантинних умовах із обмеженнями і заборонами по проведенню масових заходів. По-третє, «перезавантажувальними», тому що потрібно швидко реагувати на життєві реалії і виконувати всі види музейної діяльності в новому форматі”.

Серед ключових цьогорічних заходів, Віта Чернова виділяє культурно-мистецьку просвітницьку акцію «Музейні гостини»: “Різноманітні рубрики «Музейних гостин», які вже стали досить популярними у відвідувачів, презентують архітектурну діяльність Якова Паученка - рідного дядька Олександра Осмьоркіна, в будинку якого нині розміщується музей. Взагалі  «Музейні гостини» стали і просвітницькою подією, і чудовою нагодою отримати естетичну насолоду, споглядаючи красу і велич надбань минулих поколінь та звершень сучасних художників, а ще впевнитись у майбутньому, яке успішно реалізує творча молодь”.

З нагоди свого професійного свята музейники підготували виставку дитячих малюнків «Архітектурний портрет міста Якова Паученка» із колекції закладу і створили своєрідну фотозону в інтер’єрі меморіальних речей з будинку  видатного архітектора. Також в музеї розгорнуто персональну виставку  Заслуженого художника України Сергія Шаповалова в творчому доробку якого чимало живописних полотен ошатної будівлі зодчого.

- Приходьте до музею, споглядайте, думайте, спілкуйтесь і наповнюйтесь оптимізмом!, - закликає Віта Чернова.

Усі новини