Медицина Кропивницького: кроки до вдосконалення

Середа, 20 вересня 2017 17:50

Сьогодні, 20 вересня, у міській раді Кропивницького відбувся день депутата, присвячений розвитку галузі охорони здоров’я обласного центру.

У Кропивницькому впродовж поточного року силами міської влади та меценатів було відкрито кілька потужних сучасних медичних центрів. Про їх діяльність та тенденції розвитку медичної галузі у Кропивницькому доповіла депутатам міської ради начальник управління охорони здоров’я Оксана Макарук.

Оксана Макарук відзначила,  що мережа галузі «Охорона здоров'я» міста налічує 14 лікувально-профілактичних закладів: 3 заклади первинної ланки (2 центри та одна окрема амбулаторія); 11 закладів вторинної ланки (4 лікарні, міський пологовий будинок, 2 поліклініки, 3 стоматологічні поліклініки та ДЗ «Спеціалізована медико-санітарна частина № 19 МОЗ України»). На сьогодні в лікувально-профілактичних закладах міста працюють 36 молодих спеціалістів та 11 лікарів-інтернів.

На 2017 рік по галузі «Охорона здоров'я» затверджено видатки по загальному фонду у сумі 250 911,7 тис. грн, з них: медична субвенція – 200 337,9 тис. грн (більше на 22 % у порівнянні з 2016 роком) та міський бюджет – 50 573,8 тис. грн (більше на 91 % у порівнянні з 2016 роком).

За інформацією начальника управління, у 2017 році середньомісячна заробітна плата працівників закладів охорони здоров'я міста зросла із 2653 до 4034 грн.

Щодо модернізації та оновлення матеріально-технічної бази лікувальних закладів, то на поточний рік по спеціальному фонду міського бюджету на галузь «Охорона здоров'я» обласного центру затверджені видатки у сумі 24 531,9 тис. грн. Зокрема на придбання обладнання виділено коштів на загальну суму 12 921,8 тис. грн, на проведення капітального будівництва – 11 610,1 тис. грн. Посадовець наголосила на тому, що протягом останніх років тенденція зростання капітальних видатків на медичну галузь зросла в рази.

У 2017 році продовжується розвиток первинної ланки медичної допомоги. Так 11 вересня цього року була відкрита амбулаторія загальної практики – сімейної медицини № 4 КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2 м. Кіровограда» після проведення капітального ремонту. Для вторинної ланки медичної допомоги  у 2017 році придбано медичне, діагностичне та інше обладнання на загальну суму 10 457,7 тис. грн. Придбання рентгенодіагностичного обладнання для пологового будинку № 1, поліклінічного відділення № 5 КЗ «Поліклінічне об'єднання м. Кіровограда», стаціонару № 1 КЗ «Центральна міська лікарня м. Кіровограда» коштувало міському бюджету 7 128,2 тис грн. Для дитячих медичних закладів за бюджетні кошти було придбано аналізатори, апарати електротерапії, ультразвукової терапії, апарат магнітотерапії, щілинна лампа на суму 494,7 тис. грн.

Начальник управління охорони здоров’я зазначила, що у місті діють  дві галузевих програми: розвитку галузі охорони здоров’я, основними соціальними заходами якої є проведення безкоштовних профілактичних оглядів, забезпечення хворих безкоштовними ліками та харчуванням, профілактика та діагностика інфекційних захворювань. Програма «місцевих стимулів» розроблена для заохочення  працівників охорони здоров'я обласного центру.

Також Оксана Макарук поділилась із присутніми планами на майбутнє у розвитку сфери медичного обслуговування. Передбачається створення відомчого житла на 22 квартири для медиків шляхом проведення реконструкції нежитлового приміщення пологового будинку, запровадження електронного реєстру пацієнтів, створення сучасного кардіологічного відділення на базі КЗ «Кіровоградська міська лікарня швидкої медичної допомоги» та сучасного відділення відновного лікування терапевтичного профілю на базі КЗ «Міська лікарня № 2 ім. Святої Анни». Крім того планується завершення капітальних ремонтів терапевтичного, приймального відділень та рентгенологічного кабінету стаціонару № 1  КЗ «Центральна міська лікарня».

Щоб на власні очі побачити позитивні зміни у медичних закладах міста, депутати вирушили до трьох медичних центрів: перинатального, інсультного та гемодіалізного, які були відкриті і запрацювали у вересні поточного року.

Усі новини