Мешканці Кропивницького можуть отримувати понад 40 видів державних соціальних допомог

Понеділок, 29 листопада 2021 17:47

Ситуація з наданням соціальної підтримки та соціальних послуг кропивничанам стала одним із головних питань порядку денного апаратної наради міського голови з керівниками виконавчих органів міської ради сьогодні, 29 листопада.

Як повідомила директорка  департаменту соціальної політики  міської ради Юлія Вовк, станом на 01 жовтня поточного року на обліку перебуває 20104 отримувачів субсидій, 16787 отримувачів державних допомог та 50652 осіб, які мають право на пільги та компенсації.

До основних пільгових категорій громадян, що потребують соціального захисту, належать особи з інвалідністю, ветерани війни, діти війни, учасники бойових дій АТО/ООС, члени сімей загиблих учасників АТО/ООС, постраждалі від аварії на Чорнобильській АЕС, внутрішньо переміщені особи, сім’ї з дітьми.

- Відповідно до чинного законодавства, департаментом соціальної політики призначається та виплачується понад 40 видів державних соціальних допомог та компенсацій, отримувачами яких є близько 37 тис. осіб, - повідомила посадовиця.

Спеціалісти департаменту працюють на базі Центру надання адміністративних послуг  «Прозорий офіс», де й проводиться прийом громадян, які звертаються за призначенням різних видів допомог, у тому числі житлових субсидій.

Заяву про призначення допомоги громадяни можуть надіслати також поштою або через електронний сервіс Міністерства соціальної політики України.

Стрімкий розвиток цифрових технологій вкупі з карантинними заходами сприяли збільшенню звернень громадян за призначенням різних видів допомог через електронні сервіси. Саме тому у  вересні запровадили спеціальний програмний комплекс «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада».

 - У 2021 році за призначенням різних видів допомог до департаменту соціальної політики звернулось 21566 осіб, за наданням консультацій - 33521 особа, - продовжила далі Юлія Вовк. - Субсидію на відшкодування витрат на житлово-комунальні послуги отримали 20104 домогосподарства. Відмовлено у призначенні субсидій 2205 домогосподарствам.

Разом з тим, спеціалісти департаменту перевіряють і достовірність поданих даних кропивничанами, виявлені переплати повертаються у державний бюджет.

Далі Юлія Вовк детальніше зупинилася на тій соціальній допомозі, яку отримують окремі пільгові категорії громадян.

- Пільги у грошовій готівковій формі за 10 місяців поточного року з державного бюджету отримало 6200 осіб на загальну суму 51 млн. 993 тис. грн. В безготівковій грошовій формі – 4724 особи на загальну суму 28 млн.  967 тис. грн.

Департамент здійснює забезпечення санаторно-курортним лікуванням ветеранів війни, осіб з інвалідністю загального захворювання та з дитинства і осіб, постраждалих від Чорнобильської катастрофи. Наразі за бюджетні кошти оздоровилося 214 осіб, 60 кропивничан отримали компенсацію за  невикористане санаторно-курортне лікування.

Крім того, 29 осіб з інвалідністю, які потребують реабілітаційних послуг, було направлено до реабілітаційних центрів державної та комунальної форми власності.

Технічними та іншими засобами реабілітації забезпечено 211 осіб.

Окремо Юлія Вовк зупинилася на заходах щодо забезпечення соціальної підтримки та соціального забезпечення учасників антитерористичної операції, операції Об’єднаних сил та членів їх сімей. На обліку в департаменті перебуває 3760 осіб зазначеної категорії. На виконання низки комплексних програм щодо  соціального захисту учасників АТО/ООС у поточному році було використано 43 млн. 104 тис. грн.

Розповіла Юлія Вовк і про роботу комунальних закладів міста, які також є вагомою ланкою у соціальному захисті населення та надавачами відповідних послуг. Це, зокрема, міський терцентр, на  обслуговуванні в якому перебуває 4164  особи похилого віку та з інвалідністю.

Цьогоріч з'явився у Кропивницькому шелтер для жертв домашнього насильства, на його створення з державного бюджету було виділено майже 4,4 млн. грн.

Міський центр соціальних служб за 9 місяців поточного року охопив 6257 осіб та сімей такими соціальними послугами як соціальна адаптації, інтеграція та супровід, екстренним та кризовим втручанням, консультуванням, посередництвом (медіація), соціальною профілактикою.

У 2021 році у міському соціальному гуртожитку для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування проживало 33 особи, їм допомогли у вирішенні різних проблем, починаючи від побутових питань — придбання одягу та взуття, завершуючи - відновленням документів та влаштуванням на навчання.

За допомогою у міський центр обліку та тимчасового перебування бездомних осіб звернулося 76 жителів міста, їм також допомагали із відновленням документів, працевлаштуванням, 12 осіб були влаштовані  до інтернатних закладів з геріатричними відділеннями.

Протягом 2021 року реабілітаційні послуги в центрі комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю надано 91 дитині з інвалідністю, базову послугу денного догляду отримали 55 дітей. З кожним роком в центрі розширюється спектр соціальних послуг в тому числі і за рахунок коштів громадського бюджету.

Усі новини