Михайло Бєжан: робота постійної депутатської комісії була і буде направлена на розвиток Кропивницького

Четвер, 7 лютого 2019 17:06

Голова постійної депутатської комісія з питань промисловості, транспорту, торгівлі, сфери послуг, захисту прав споживачів Михайло Бєжан прозвітував перед своїми колегами – депутатами за результатами діяльності у 2018 році під час засідання міської ради Кропивницького сьогодні, 07 лютого.

За інформацією депутата, комісія у звітному періоді провела 8 засідань, на яких було розглянуто 45 питань щодо розвитку промисловості, транспорту і зв'язку, торгівлі, побутового обслуговування, громадського харчування та захисту прав споживачів. Серед них: 24 проекти рішень, решта - заяви та листи. За рішеннями комісії надано 5 доручень. Таку інформацію під час звіту надав голова постійної депутатської комісії Михайло Бєжан сьогодні, 07 лютого.

У 2018 році депутатська комісія брала участь у розгляді низки питань, пов’язаних з економічним розвитком міста та формуванням його позитивного іміджу, серед них наступні проекти рішень:

  •  «Про затвердження Програми економічного і соціального розвитку міста Кропивницького на 2018 рік та основні напрями розвитку на 2019 і 2020 роки»;
  • «Про затвердження Програми зайнятості населення м. Кропивницького на 2018-2020 роки»;
  • «Про затвердження Програми формування позитивного міжнародного та інвестиційного іміджу м. Кропивницького на 2018-2020 роки»;
  •  «Про затвердження Положення про громадський бюджет (бюджет участі) міста Кропивницького в новій редакції» та його реалізації.

- У рамках проекту «Громадський бюджет - 2018» з міського бюджету було виділено 7 мільйонів гривень, що більше, ніж у два рази перевищує видатки 2017 року, - зауважив Михайло Бєжан. - У цьому році в бюджеті участі здобули перемогу близько двох десятків проектів, і більша частина їх уже реалізована, а інша частина перебуває на завершальному етапі реалізації. Серед ідей, які здобули перемогу – проекти, спрямовані на культурний та фізичний розвиток містян, на благоустрій та формування туристично привабливого образу міста.

Голова комісії відзначив, що у звітному періоді депутатською комісією розглядались чимало питань щодо розвитку торгівлі та побутового обслуговування населення, а саме: про ліквідацію торгівлі з рук, про проведену роботу з демонтажу самовільно встановлених тимчасових споруд, розміщення відкритих літніх майданчиків на літній сезон 2018 року, про заборону продажу алкоголю в нічний час.

За інформацією депутата, з метою недопущення продажу продовольчих товарів у невстановлених місцях з початку минулого року відповідним профільним виконавчим органом проведено 109 рейдів-відстежень, в ході яких складено 224 адмінпротоколів за ст. 152 (порушення правил благоустрою міста) та 58 адмінпротоколів за ст. 160 (торгівля з рук у невстановлених місцях) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Здійснювались заходи щодо інформування населення через радіостанції та соціальні мережі про загрозу, яку несуть здоров’ю громадян придбані на «стихійних» ринках продовольчі товари.

Михайло Бєжан також відзначив роботу членів депутатської комісії в обговоренні «Програми з розвитку ярмаркової діяльності та ліквідації торгівлі з рук у невстановлених місцях на 2019-2020 роки». Так, з початку року було організовано та проведено 13 міських ярмарок з продажу продовольчих та непродовольчих товарів. Під час підготовки до проведення ярмаркових заходів з суб’єктами господарювання - учасниками ярмарків проводилася робота щодо зниження цін на продовольчі товари від 5 до 20 відсотків.        

Голова комісії також зауважив, що нарешті було упорядковано розміщення відкритих літніх майданчиків біля стаціонарних закладів ресторанного господарства та без прив’язки до них відповідно до Положення про порядок користування окремими конструктивними елементами благоустрою комунальної власності під розміщення відкритих літніх майданчиків для здійснення підприємницької діяльності. 

Та одним із найважливіших питань, розглянутих депутатською комісією, було питання «Про встановлення заборони продажу пива (крім безалкогольного) алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових суб’єктами господарювання (крім закладів ресторанного господарства) у визначений час доби в межах міста Кропивницького». 

- Дане питання було досить дискусійним, як на засіданні депутатської комісії, так і на засіданні сесії. Проте, проаналізувавши всі «за» та «проти», члени депутатської комісії вирішили, що заборону таки варто вводити, - зауважив Михайло Бєжан. - Це не обмеження прав та свобод громадян, як багато хто говорить.  Практика такої заборони «нічного» продажу алкоголю норма для багатьох країн світу: у Франції, Фінляндії, Ірландії, Швеції, Німеччині та інших, які не вважають такі обмеження зазіханням на права та свободи громадян. Тож з 16 листопада ця заборона діє у нашому місті, і вже були зафіксовані порушення. Не всі підприємці, на жаль, виконують рішення та не продають алкоголь після 22.00, проте це все ж справа часу та необхідності посиленого контролю з боку влади щодо виконання рішення щодо заборони.

Також голова комісії зазначив, що у 2018 році депутатською комісією розглядалися важливі питання, які стосуються розвитку транспорту. Так, члени депутатської комісії взяли активну участь в обговоренні «Програми розвитку міського пасажирського транспорту та зв’язку на 2019 рік». Розглядались також питання щодо придбання 5 нових тролейбусів з автономним ходом та 10 нових автобусів середньої місткості, а також схеми їх розміщення. В результаті вдалося відновити роботу трьох автобусних маршрутів: 46, 111-а та 130.

Крім того, депутатською комісією підтримано проект рішення соціального характеру, а саме «Про звільнення інвалідів І і ІІ груп по зору на 50% від оплати за користування квартирними телефонами. Так, забезпечено 50% пільгою більше ніж 100 осіб, які перебувають на обліку в УТОСі (загальна сума компенсації 15,4 тис грн). Комісія також підтримала проект рішення «Про організацію безкоштовних перевезень до садово-городніх товариств, пільгових категорій населення» (передбачено та освоєно 282,1 тис. грн і забезпечено перевезення до 28 садово-городніх товариств), так за рік виконано понад 1650 рейсів.  Виплачена компенсація за безкоштовне перевезення пільгової категорії громадян: електротранспортом – 21,4 млн грн; автомобільним транспортом – 22,2 млн грн.

Насамкінець Михайло Бєжан зазначив, що у 2019 році робота депутатської комісії й надалі буде направлена на розвиток Кропивницького та на покращення добробуту містян.

Міська рада взяла звіт Михайла Бєжана до відома і продовжила термін його перебування на посаді голови комісії з питань промисловості, транспорту, торгівлі, сфери послуг, захисту прав споживачів.

 

Усі новини