Михайло Бєжан: у прийнятті управлінських рішень важливо забезпечувати баланс інтересів держави, бізнесу і громади

Вівторок, 2 березня 2021 18:28

Сьогодні, 02 березня звітну сесію за результатами виконання бюджетних програм у 2020 році продовжив заступник міського голови Михайло Бєжан і керівники підпорядкованих йому виконавчих органів Кропивницької міської ради: департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій та  відділу з питань праці.

 - До повноважень департаменту  відноситься широке коло функцій і завдань, які стосуються практично всіх галузей і сфер діяльності  у нашому місті, - відзначив у своєму слові Михайло Бєжан. - Економіка, податки, тарифи, інвестиції, регуляторна політика, енергоменеджмент, громадський бюджет, мале підприємництво, заробітна плата, зайнятість населення, організація громадських робіт, торгівля, захист прав споживачів. І це далеко не повний перелік повноважень, які виконуються департаментом.

Всі ці повноваження, висловив переконання заступник міського голови,  – це не просто підготовка документів, програм, заходів чи інформацій. Їх реалізація має важливий вплив на розвиток  міста і велике значення  для мешканців Кропивницького.

- При прийнятті будь-яких рішень із цих повноважень вкрай важливим є забезпечити баланс інтересів держави, бізнесу і громади, - наголосив Михайло Бєжан. - Яскравим прикладом цього є, наприклад, рішення про ставки місцевих податків і зборів,  чи тарифів на комунальні послуги.

Рішення міської ради та її виконавчого комітету із цих питань мають бути економічно обгрунтованими, підготовлені із дотриманням вимог усіх законодавчих і нормативно-правових актів України, адже від цього залежить наповнення міського бюджету, умови діяльності для бізнесу, підприємств-надавачів послуг, добробут споживачів.

- Важливим завданням департаменту є сприяння інвестиційній діяльності, адже у міста є нагальна потреба в інвестиційних коштах із різних джерел фінансування, - акцентував увагу посадовець. -  Завдань із поліпшення інфраструктури, якості надання послуг населенню перед міською владою стоїть дуже багато, а фінансовий ресурс міського бюджету є обмежений. І саме департаментом проводиться робота, спрямована на підготовку інвестиційних пропозицій, проектів, потенційних інвесторів. Це завдання є непростим, потребує комплексного підходу, оперативності та відповідної фахової підготовки.

Весь комплекс завдань  виконують 24  працівника департаменту. При цьому, підкреслив Михайло Бєжан, фінансове забезпечення виконання функцій департаменту за 2020 рік було мінімально можливим: на 6 бюджетних програм передбачено лише 7,0 млн.грн., із яких використано 6,5 млн.грн. Це один із найменших обсягів фінансування серед виконавчих органів міської ради.

Відділ праці забезпечує виконання повноважень в частині контролю за дотриманням законодавства про працю, вживає заходи щодо легалізації відносин на ринку праці та в сфері її оплати.

- Це є важливим, перш за все, для захисту прав найманих працівників, дотримання їх соціальних гарантій, - повідомив Михайло Бєжан. - Карантинні обмеження   внесли свої корективи у роботу підприємств і відділу праці, обумовили використання нових форм в організації праці. На жаль, випадки тіньової зайнятості, виплати заробітної плати в "конвертах" продовжують мати місце і це нас турбує, та вимагає проведення відповідних заходів.

Усі новини