Місія Євгена Чикаленка: кропивницьких студентів познайомили з історією життя видатного громадського діяча

Середа, 22 грудня 2021 15:28

Мистецький захід з нагоди 160-ої річниці від дня народження видатного громадського і культурного діяча, мецената, мемуариста, видавця Євгена Чикаленка відбувся у Кропивницькому  в літературно-меморіальному музеї І. К. Карпенка-Карого.

Гостями заходу стали студенти Кропивницького коледжу харчування та  торгівлі - їм презентували виставку «Подвижник української справи».

В експозиції представлені матеріали, які ілюструють основні життєві віхи, громадську, видавничу та просвітницьку діяльність Євгена Чикаленка. Тут знайшли місце і присвячені знаному меценату науково-дослідницькі праці відомих літературознавців Леоніда Куценка, Володимира Панченка, Григорія Гусейнова та Інни Старовойтенко.

Студенти також переглянули документальний фільм «Місія Євгена Чикаленка», знятий режисером  Володимиром Мощинським за сценарієм професора Києво-Могилянської академії Володимира Панченка.

Євген Чикаленко, котрий є автором відомого афоризму «Любити Україну треба не тільки до глибини душі, а й до глибини власної кишені», зробив надзвичайно багато для розвитку української державності. Його життя — наочна демонстрація того, яким має бути справжній українець.

Народився він  21 грудня 1861 року в Перешорах Ананьївського повіту Херсонської губернії (нині Одеська область).

У 1875-1881 роках навчався в Єлисаветградському земському реальному училищі в одному класі з Панасом Тобілевичем (Саксаганським) та Олександром Тарковським (батьком поета Арсенія Тарковського). Був учасником Єлисаветградського народницького гуртка «Громада». Певний час квартирував у будинку Тобілевичів, у якому нині розміщений музей.

Під час навчання на природничому факультеті Харківського університету брав активну участь у житті української студентської громади та  драгоманівському радикальному гуртку, за участь в якому був заарештований у 1884 році і перебував п’ять років під наглядом поліції у рідних Перешорах. У цей час експериментував як агроном. Написав п’ятитомник практичних порад «Розмови про сільське хазяйство».

У 1894 році Чикаленко переїхав до Одеси, а у 1900 – до Києва, де включився в громадське життя. Він фінансує видання перших українських газет «Громадська думка» та «Рада» (1906-1914), діяльність Наукового товариства імені Тараса Шевченка у Львові, матеріально підтримує українських письменників.

Після поразки УНР емігрує до Австрії, пізніше переїздить до Чехословаччини, де обіймає скромну посаду голови термінологічної комісії при Українській Господарській Академії (м. Подєбради).

 Автор тритомника «Спогадів» та «Щоденника» (1907-1917).

Помер Євген Харлампійович Чикаленко 20 червня 1929 року у Подєбрадах (Чехословаччина).

Усі новини