Міська рада Кропивницького оголосила недовіру голові правління ВАТ «Кіровоградгаз» та вимагає його звільнення

Вівторок, 20 березня 2018 19:29

Сьогодні, 20 березня, відбулося позачергове засідання одинадцятої сесії міської ради Кропивницького, скликане для оцінки дій керівництва ВАТ «Кіровоградгаз» із відключення від газопостачання теплогенеруючих підприємств міста.

Незаконні дії ВАТ «Кіровоградгаз», які призвели до відключення подачі тепла до дитячих садочків, шкіл, закладів охорони здоров’я, житлових будинків у період опалювального сезону та ще й під час різкого зниження температури повітря змусили кропивничан вдатися до акцій протесту, спільними зусиллями відстоювати свої права.  Відповідно, засідання сесії розпочалось із виступів громадських активістів та депутатських звернень.

- Порядок денний позачергового засідання одинадцятої сесії міської ради Кропивницького був сформований таким чином, щоб депутатський корпус та громадськість змогли дати оцінку тим подіям, які відбулись 14-16 березня, і мали ознаки надзвичайної ситуації. У зв’язку з цим були проведені засідання комісії по техногенно-екологічній безпеці та надзвичайним ситуаціям, прийняті відповідні рішення, - зазначив міський голова Андрій Райкович. - Керівництво ВАТ “Кіровоградгаз” прийняло адміністративне рішення не на користь громади міста. Такий резонанс і обурення у громади міста ці події викликали і тому, що відбувались під час опалювального сезону, хоча чинним законодавством України постановами Кабінету Міністрів України  заборонено в період опалювального сезону відключати від газопостачання котельні, які здійснюють опалення житлових будинків, адміністративних та комунальних підприємств.

За словами Андрія Райковича, на даний час між газорозподільчим підприємством та міською владою досягнуті певні домовленості. Крім того найближчої суботи відбудеться круглий стіл за участі міського голови, голови правління ВАТ “Кіровоградгаз” та керівництва НАК “Нафтогаз України”. Про результати переговорного процесу очільник міста доповідатиме на апаратній нараді та на зустрічі з головами депутатських фракцій.

Не оминули депутати і обговорення діяльності теплогенеруючих підприємств обласного центру. Зокрема були озвучені пропозиції ініціювати повернення до комунальної власності цілісного майнового комплексу, що орендує ДП «Кіровоградтепло». Міський голова наголосив, що приймати рішення під час опалювального сезону про початок процедури розірвання договору підприємством, яке забезпечує подачу тепла у дві третини міста,  передчасно. Натомість очільник міста запропонував підтримати запит депутата Вадима Дриги щодо звіту керівництва ДП «Кіровоградтепло» ТОВ “ЦНТІ УНГА” за результатами діяльності в опалювальному сезоні 2017/2018 років на плановій сесії міської ради 29 березня На думку Андрія Райковича, такий порядок дій буде в руслі  переговорних процесів, які відбуватимуться протягом тижня.

- Пропоную після звіту дати оцінку економічної діяльності підприємства, технічного стану, за необхідності провести бухгалтерську інвентаризацію, - звернувся до депутатів міський голова. - Тільки заслухавши всю необхідну інформацію, можна прийняти виважене правильне рішення, від якого залежатиме доля майбутнього опалювального сезону.

Після емоційного обговорення депутати також підтримали рішення міської ради, яким визначена негативна роль голови правління ВАТ «Кіровоградгаз» Олександра Гладкого  у примусовому відключенні газопостачання, через що були створені передумови виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру, оселі мешканців міста Кропивницького, заклади освіти та охорони здоров’я, інші установи та заклади інфраструктури міста залишились без опалення, що поставило під загрозу життя і здоров'я громадян.

Відповідно до прийнятого рішення ВАТ «Кіровоградгаз» має забезпечити безумовне дотримання актів, що регулюють питання проходження сталого опалювального сезону, в тому числі рішень міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій та в подальшому не допускати їх невиконання.

Рішенням також оголошується недовіра голові правління ВАТ «Кіровоградгаз» Олександру Гладкому та буде надіслане звернення  до НАК «Нафтогазу України» щодо подальшого перебування Олександра Гладкого на посаді голови правління ВАТ «Кіровоградгаз».

Крім того, у зв’язку з відключенням 14-15 березня 2018 року від газопостачання котелень в місті Кропивницькому буде направлене відповідне звернення до Прем’єр-Міністра України, Голови Служби безпеки України та Генерального прокурора.

 

Усі новини