Міська рада Кропивницького погодила закупівлю великомісних автобусів, знизила ставки єдиного податку і скасувала рішення виконкому про підвищення тарифів на проїзд

Середа, 15 березня 2017 20:10

У Кропивницькому завершилося друге засідання восьмої сесії міської ради. Після перерви депутати перейшли до розгляду питань основного господарського блоку.

Каменем спотикання узгодженої роботи депутатського корпусу стало питання порядку денного під №4. Міський голова Андрій Райкович оголосив про розгляд Програми природоохоронних заходів місцевого значення на 2017 рік, у відповідності до черговості питань, затверджених міською радою на початку роботи. Натомість депутати фракцій “Батьківщина”, “Свобода”, “РПЛ”, “Самопомочі” та частини фракції “БПП” поставили вимогу слухати під №4 питання відміни рішення виконкому про підвищення тарифів на проїзд, оскільки на їхню думку, саме під цим номером воно було проголосоване для включення до порядку денного сьогоднішньої сесії за ініціативи депутата Олександра Цертія.

Для з’ясування обставин довелося брати додаткову перерву, переглядати відеозапис “он-лайн” трансляції сесії.

- Міський голова перед голосуванням чітко повідомив, що ставиться на голосування включення до порядку денного питання про скасування рішення виконавчого комітету міської ради щодо підвищення тарифів на проїзд у громадському транспорті без вказання черговості його розгляду, - таким був вердикт начальника управління апарату міської ради Людмили Масло. – Тож даний проект рішення був внесений до порядку денного у загальній черговості.

Така відповідь не задовольнила ініціаторів розгляду питання тарифів і вони по перерві не взяли участі у процедурі реєстрації депутатів – електронне табло показувало наявність у залі 22 осіб – 21 депутата і міського голови. Представники меншості вважали, що цієї кількості недостатньо для продовження роботи сесії. За їх роз’ясненням, необхідна наявність більше половини депутатського корпусу міської ради, а це 22 депутати і окремо очільник міста – разом 23.

* Міська рада розпочала своє засідання після реєстрації 37 депутатів, у повній відповідності до чинного законодавства, - наголосив натомість Андрій Райкович. – Депутати мають право впродовж роботи сесії виходити і заходити, а рішення, відповідно до Регламенту роботи міської ради, приймаються мінімум 22 голосами. Так що наша робота повністю лежить у правовому полі.

Міський голова ще раз звернувся до всього депутатського корпусу з проханням перейти до конструктивної роботи, відкинути амбіції і політиканство, адже у порядку денному всі питання надзвичайно важливі і їх необхідно розглянути – громада цього чекає.

Але і це не вплинуло на депутатів від опозиції, на знак протесту вони покинули сесійну залу і провели брифінг для засобів масової інформації.

У свою чергу депутатський корпус 22 голосами розпочав працювати ефективніше. Упродовж двох годин міська рада затвердила низку галузевих програм, у тому числі Програму розвитку міського пасажирського транспорту та зв’язку у Кропивницькому на 2017 рік, яка передбачає придбання для обласного центру двадцяти великомісних автобусів. Депутатський корпус також погодив Програму розвитку земельних відносин у місті Кропивницькому на 2017-2019 роки, Програму розвитку галузі охорони здоров’я Кропивницького на 2017-2020 роки, Програму соціальної підтримки, розвитку та становлення сімей, дітей та молоді Кропивницького на 2017 рік та низки інших.

Цього дня було прийняте так очікуване місцевими підприємцями рішення про зменшення ставок єдиного податку. Були вирішені питання звільнення на 50% від оплати за користуванням житлово-комунальними послугами членів сімей військовослужбовців, які загинули при виконанні службових обов’язків у Республіці Афганістан, питання надання одноразової матеріальної допомоги мешканцям міста, створення комунального закладу “Міська лікарня №2 імені Святої Анни” та інших.

Дійшла черга і до розгляду тарифів на проїзд у громадському транспорті. Міський голова дотримав свого слова – поставив на голосування відміну рішення виконкому про встановлення нових тарифів і особисто підтримав його. На жаль, питання обговорювали без його ініціаторів.

- Нові тарифи викликали великий суспільний резонанс, - відзначив депутат Олег Краснокутський. – Про це свідчить електронна петиція, яка рекордно швидко набрала необхідних 450 голосів. Ми не можемо не зважити на громадську ініціативу.

Загалом, тими ж мінімально необхідними 22 голосами міська рада скасувала рішення виконкому про підвищення вартості проїзду у громадському транспорті.

- Рішення про погодження нових тарифів приймалося дуже складно, ви це знаєте, -прокоментував дії міської ради Андрій Райкович. – Сьогоднішнє рішення більше політичне, ніж економічне, але це ознака демократичності дій влади. Скоріш за все, перевізники оскаржать рішення сесії в судових органах і подальший розвиток подій відбуватиметься у судовій площині. У будь-якому випадку, наші управління економіки,

розвитку транспорту та зв’язку, юридичне управління вже із сьогоднішнього дня готуватимуться до судових засідань.

Наприкінці сьогоднішнього засідання міська рада прийняла низку питань із регулювання земельних відносин. Учасникам АТО надали у власність земельні ділянки та дозволи на розробку проектів землеустрою та передали КП “Благоустрій” в постійне користування земельну ділянку для розміщення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення “Парк “Перемоги”.

Міський голова оголосив перерву у роботі сесії. Про дату і час третього, земельного засідання міської ради буде оголошено додатково.

Усі новини