Міська рада Кропивницького зробила черговий крок до об’єднання громад: слово за депутатами селища Нового

Середа, 20 листопада 2019 12:41

Міська рада Кропивницького підтвердила свою позицію щодо приєднання територіальної громади селища Нового до обласного центру і затвердила текст спільного Меморандуму про гарантії територіальної громади міста Кропивницького територіальній громаді селища Нового у разі приєднання селища до Кропивницького.

- Меморандум не має терміну дії та стане дійсним з моменту його підписання сторонами, – відзначила  директор департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Маріанна Морква. – Обидві сторони визнають необхідність приєднання територіальної громади смт Нового до територіальної громади міста обласного значення Кропивницького та об'єднують свої зусилля щодо сприяння законним інтересам двох громад.

Відповідно до прийнятого у вівторок, 19 листопада, рішення, територіальна громада селища Нового, яка представлена Новенською селищною радою, в особі селищного голови Сергія Денисенка зобов’язується, у разі підписання сторонами даного Меморандуму, прийняти рішення про надання згоди на добровільне приєднання територіальної громади селища Нового до територіальної громади міста обласного значення Кропивницького та вжити усі можливі заходи для його прискорення.

У свою чергу, територіальна громада міста Кропивницького, яка представлена Міською радою міста Кропивницького, в особі міського голови Андрія Райковича, зобов’язується дотримуватись низки зобов'язань.

Зокрема, залишити у складі селища Нового міста Кропивницького ЗОШ  № 37, ЗОШ  № 10, ДНЗ № 16, ДНЗ № 74, дитячу школу мистецтв, ШЕВ «В гостях у казки», ЦДЮТ «Центр-Юність», з умовою категоричної заборони на закриття.

 Залишити для користування жителів смт Нового бібліотеку — філію № 17 міської централізованої бібліотечної системи м. Кропивницького.

Забезпечити надання якісної, доступної та ефективної медичної допомоги громаді селища Нового структурними підрозділами закладів охорони здоров'я, а саме: первинної медичної допомоги - амбулаторією загальної практики сімейної медицини № 7 та вторинної - амбулаторно-поліклінічної, медичної допомоги - поліклінічним відділенням № 3.

Сприяти виділенню із обласного бюджету коштів на реконструкцію водогону. В обов’язковому порядку провести реконструкцію свердловин і насосної станції водозабору у с. Катеринівка, станції другого підйому на території селища Нового, реконструкцію очисних споруд та Лелеківського водозабору, який забезпечує питною водою жителів ст. Лелеківка.

У селищі Новому в обов’язковому порядку будуть працювати абонентські відділи КП «Теплоенергетик» та ОКВП «Дніпро-Кіровоград». Залишаться та не буде чинитися перешкод в діяльності діючих магазинів, торгових точок підприємців смт Нового.

Крім того, селище Нове буде долучене до міської програми «Безпечне місто», на його території не допустять будівництво сміттєпереробного заводу, а питання по вивезенню твердих побутових відходів буде вирішена.

Капітальні та поточні ремонти з асфальтування доріг на території селища Нового проводитимуться щороку. Будуть створені або відновлять роботу житлово - комунальні підприємства, забезпечене максимальне сприяння мешканцям багатоквартирних будинків селища у створенні ОСББ, функціонуванню поштового відділення та відділу Ощадбанку.

Місто бере також на себе зобов’язання створити на території селища Нового місцевий центр надання адміністративних послуг, ЦНАП, або створити віддалені робочі місця ЦНАПу у форматі «Прозорий офіс».

У разі приєднання Новенської селищної територіальної громади до територіальної громади міста обласного значення Кропивницького залишити право обрання старости, якого включать до складу виконавчого комітету Міської ради міста Кропивницького.

На території селища залишаться мінімум два виборчих округа, при можливості більше, для обрання депутатів до Міської ради міста Кропивницького з метою належного представництва інтересів мешканців селища.

Державна субвенція, яка виділятиметься на розвиток ОТГ буде розподілятися пропорційно, цілеспрямовано направлятися на реалізацію інвестиційних проектів по розвитку інфраструктури селища Нового відповідно до чинного законодавства.

Мешканці селища Нового будуть забезпечені громадським транспортом, існуюче транспортне сполучення буде збережене.

Також місто сприятиме добудові гуртожитку, введенню в експлуатацію п’ятиповерхової будівлі гуртожитку по вул. Металургів, 15, який перебуває у комунальній власності Новенської селищної ради та розбудові селища Нового шляхом будівництва багатоповерхових житлових будинків.

На території селища буде побудований сучасний концертний комплекс «Амфітеатр», облаштовані глядацькі місця для бейсбольного стадіону.

- Меморандум є вже не просто суспільним договором при прийнятті рішення, а гарантією для майбутнього селища, затвердженими умовами співіснування в одній адміністративній територіальній одиниці, бо єдиною громадою селище з містом були завжди, - наголосила депутат міської ради Валентина Яремчук. - Питання приєднання селища до міста це не просто думка переважної більшості новенчан, а питання завтрашнього дня - можливість існування двох садочків, потужної позашкільної освіти, а також благоустрою та розвитку селища Нового. Хочу звернутися до жителів селища Нового. Будемо відвертими: приєднання до міста це не чарівна паличка здійснення всіх забаганок та миттєвого перетворення селища, але це потужний інструмент та доступ до можливостей та ресурсу. І лише об‘єднавшись ми можемо зробити кращим мікрорайон для себе та своїх дітей!

Усі новини