Міська влада Кропивницького послідовно відстоює права мешканців гуртожитку по проспекту Університетському, 21

Четвер, 24 жовтня 2019 15:53

Сьогодні, 24 жовтня, заступник міського голови Олександр Мосін зустрівся з мешканцями проблемного гуртожитку, розташованого за адресою проспект Університетський, 21. Люди з самого ранку перекрили дорогу біля села Велика Северинка з метою вкотре привернути до себе увагу.

Оскільки з мешканцями гуртожитку постійно співпрацює і допомагає у вирішенні питань Олександр Мосін, він і виїхав на спілкування. За інформацією заступника міського голови гуртожиток по проспекту Університетському, 21 вибув з державної власності у 1997 році, а в 2003-му році будівля стала власністю приватного підприємства «Вагран». Допомагати людям та захищати їхні інтереси взялися вперше у 2017 році. Найперше міською радою було скасовано рішення щодо оформлення права власності на житловий будинок за ПП «Вагран». Також мешканцям гуртожитку надали правову допомогу щодо звернення до суду з позовом про скасування свідоцтва про право власності за приватним підприємством, в результаті чого рішенням апеляційного суду Кіровоградської області свідоцтво було скасоване. Проте у 2019 році Верховний суд постановив скасувати таке рішення апеляційного суду.

Фахівці юридичного управління підготували проект позовної заяви щодо визнання права власності за набувальною давністю на квартири мешканцями гуртожитку. За розпорядженням міського голови Андрія Райковича, за участю органів державної влади проведені наради з розгляду проблемних питань мешканців цього будинку, і за їх результатами було вжито заходи щодо вирішення проблем мешканців. Та оскільки гуртожиток по просп. Університетському, 21 ніколи не перебував у комунальній власності, інших засобів впливу у міської влади не було.

- Міська рада неодноразово зверталась до правоохоронних органів щодо захисту прав мешканців гуртожитку по просп. Університетському, 21, в тому числі до Генеральної прокуратури України, - зазначив Олександр Мосін. - Юридичне управління бере участь у судових справах мешканців гуртожитку та надає їм практичну юридичну допомогу по вирішенню питання. Окрім того, 21 жовтня поточного року Виконавчим комітетом міської ради подано до господарського суду Кіровоградської області позовну заяву до ПП «Вагран» щодо скасування свідоцтва про право власності на житловий будинок по проспекту Університетському, 21.

Заступник міського голови наголосив, що з метою реалізації прав мешканців щодо приватизації кімнат у гуртожитку міською радою прийнято рішення про те, що будівля підлягає передачі до комунальної власності. До обласної державної адміністрації було направлено інформацію щодо включення гуртожитку до Загальнодержавної програми цільової програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад.

- За кошти міського бюджету проведено експертну оцінку гуртожитку і запропоновано власнику передати будівлю до комунальної власності. Подальше питання реалізації мешканцями свого права на приватизацію кімнат залежить від включення Верховною Радою гуртожитку до Загальнодержавної цільової програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад. За інформацією відділу ведення обліку житла мешканці не перебувають на квартирному обліку, - прокоментував ситуацію Олександр Мосін.

Усі новини